Gå direkt till innehåll
Mats Berggren, Umeå Energi
Mats Berggren, Umeå Energi

Nyhet -

Umeå Energi spelar en viktig roll när Umeå blir först ut att testa 5G

Umeå Energi spelar en viktig roll i satsningen Umeå 5G, som gör Umeå till Sveriges första teststad för det nya 5G-mobilnätet.

– Jättespännande för hela Umeå, det här kan skapa nya arbetstillfällen och göra staden ännu attraktivare, säger Mats Berggren, vd för Umeå Energi Bredband.

5G är den femte generationens mobilnät, som spås revolutionera vårt samhälle genom att det kan hantera stora mängder data på helt nya sätt. Det nya mobilnätet väntas sätta ytterligare fart på IoT (Internet of Things)-utvecklingen, där allt från hushållsapparater till byggnader och fordon kan styras över nätet.

– Umeå Energi har sedan 1999 erbjudit ett öppet stadsnät som är bland de snabbaste i världen, nu får vi vara med och skapa det som blir nästa steg mot det uppkopplade samhället, säger Mats Berggren.

Umeå 5G gör staden till en testmiljö där nationella och internationella företag kan utveckla nya digitala produkter och tjänster som ger samhällsnytta och en bättre vardag för invånarna. Testerna förväntas börja under 2019 och ska öka förståelsen för den nya teknikens potential och funktionalitet samt ge svar på hur man hanterar, utvecklar och investerar i 5G så att det blir bäst för användarna.

– För oss som energibolag ger 5G möjligheter att effektivisera hela vår infrastruktur och att erbjuda nya tjänster. Men det finns också många utmaningar. Vi måste hitta nya betalningsflöden och se hur vi ska positionera oss i värdekedjan mot olika aktörer, säger Mats Berggren.

Utöver Umeå Energi deltar Umeå kommun, Umeå universitet, Umeå Energi, Västerbottens läns landsting och Umeå Science Park (projektägare) i Umeå 5G. Det gemensamma målet är att under 2019 bygga upp en infrastruktur som kommer innehålla Europas första 5G-universitetssjukhus och 5G-universitet.

Kategorier

Kontakter

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44