Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fastfrusen ångturbin fullbordar Dåva-pusslet

Kylan har hållit ångturbinen i ett fast grepp, men i dag kommer den sista stora pusselbiten i det omfattande Dåva 2-bygget äntligen på plats.
- Den har fraktats från östra Tyskland på floden Elbe, som på grund av isproblem inte kunnat trafikeras, berättar Simon Lysell, projektledare AO Värme, Umeå Energi.

 

Ångturbinen till Dåva 2 skulle ha varit på plats för två veckor sedan, men fram till nu har bara den tillhörande generatorn kommit fram. Orsaken är att turbinen är så pass tung att den tyska leverantören valt att frakta den med båt på floden Elbe. Den stränga kylan i centrala Europa har gjort att Elbe frusit och att båten i fråga därför inte kunnat trafikera vattnet. I dag, på förmiddagen, kommer ångturbinen till hamnen i Holmsund, där den lastas om och fraktas till Dåvamyran. Väl framme lyfts den 120 ton tunga pjäsen in i Dåva 2-byggnaden med en speciell lyftanordning. Sent på kvällen beräknas den vara på plats.
- Det handlar om millimeterprecision för att den ska hamna i precis rätt läge. Därefter ska den gjutas fast och ångledningarna anslutas. Driftsättningen är planerad till mars månad, förklarar Simon Lysell. Den biobränsleeldade kraftvärmeanläggningen Dåva 2 invigs i oktober. Satsningen görs för att möta den ökade efterfrågan på fjärrvärme, samtidigt som miljöprestanda och leveranssäkerhet i den samlade värmeproduktionen förbättras. Tack vare tillkomsten av Dåva 2 elimineras i stort sett Umeå Energis behov av olja i bränslemixen. 

 

För mer information, kontakta:
Gun Blomquist Bergman, informationschef, Umeå Energi, 070-642 46 33

 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Olov Hjärtström Baudin

Olov Hjärtström Baudin

Presskontakt Presskontakt Media, PR och Public Affairs 076-353 54 40 Umeå Energis webbplats