Gå direkt till innehåll
Fjärrvärmen i Umeå fyller 50 år!

Pressmeddelande -

Fjärrvärmen i Umeå fyller 50 år!

20 december är det 50 år sedan fjärrvärme leverades för första gången i Umeå. De första åren gick leveranserna främst till studentboenden på Ålidhem. Idag värms nära 90 % av husen i Umeå tätort upp med fjärrvärme från Umeå Energi.
– Fjärrvärme har varit och är fortfarande det enskilt viktigaste bidraget till bättre miljö i Umeå. Idag sker en utveckling där fjärrvärme kompletteras med andra förnybara energislag så den kommer att spela en viktig roll även i framtiden, säger Jan Ridfeldt, affärsområdeschef på Umeå Energi.

Umeås första fjärrvärmeleverans ägde rum den 20 december 1965 från en provisorisk oljeeldad värmecentral på Ålidhem. Den första permanenta produktionsanläggningen för fjärrvärme i Umeå stod klar 1969. Umeå ville minska deponi av avfall och istället börja återvinna avfallet genom att använda det som bränsle. Anläggningen väckte snabbt internationellt intresse och vid 1970-talets början kom besökare från Europa och USA.

– Man hade förstått att det var bättre för miljön att elda centralt och ville ersätta individuell uppvärmning, säger Jan Ridfeldt.

Energi- och oljekrisen gjorde också att fjärrvärmen fick en skjuts. 1982 invigdes den första pannan för biobränsle på Ålidhem och under hela 1980-talet bidrog fjärrvärmen till att användandet av olja minskade radikalt. I mitten av 1990-talet påbörjades bygget av kraftvärmeverket på Dåvamyran och utbyggnaden till privata bostäder tog ordentlig fart.

– Fjärrvärmen har en viktig roll att spela i framtiden. Det är hållbar energiproduktion som har stor potential att utvecklas ytterligare efter kunden behov. En möjlighet som vi tycker är otroligt spännande, säger Jan Ridfeldt. En hållbar framtid når vi genom att tillsammans med kunden kontinuerligt utveckla våra erbjudanden, avslutar han.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är en väl sammanhållen energi- och kommunikationskoncern med verksamhet i fyra affärsområden: Energilösningar, Elnät, El och ume.net. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för alla. Vi erbjuder 100 % förnybar el samt fjärrvärme och fjärrkyla. Vårt stadsnät ume.net är ett av västvärldens snabbaste och har gjort Umeå till en av världens mest uppkopplade städer. Vi är en ambitiös organisation med högt ställda visioner och mål. Vi omsätter 1,5 miljarder kronor, har drygt 350 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

umeaenergi.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt 090-16 00 20