Gå direkt till innehåll
Hållbara Ålidhem skänker prispengar till Ålidhems kultur- och resurscentrum

Pressmeddelande -

Hållbara Ålidhem skänker prispengar till Ålidhems kultur- och resurscentrum

Hållbara Ålidhem vann Umeå kommuns miljöpris 2013. Priset består förutom äran av en prissumma på 10 000 kronor som projektet nu skänker till Ålidhems kultur och resurscentrum för att användas i ett miljö- och hållbarhetsprojekt med barn och ungdomar på Ålidhem.


På torsdag 13 februari kom representanter för projektet till Ålidhemsskolan och överlämnade en stor prischeck till elevrepresentanter och Ålidhems kultur- och resurscentrum.

– Det här är jättekul. Det är en möjlighet för oss att göra något extra för barnen i området. Vi har inte bestämt exakt vad vi ska göra ännu, men vi har ett tätt samarbete mellan biblioteket, fritidsgården och skolan här på Ålidhems kultur-och resurscentrum och kommer att diskutera det framöver. Och det känns viktigt att vi låter eleverna vara med från början när vi bestämmer hur vi ska använda pengarna på bästa sätt, säger Victoria Edman, enhetschef på Ålidhemsbiblioteket, en del av Ålidhems kultur- och resurscentrum.

Om Hållbara Ålidhem
Projektet Hållbara Ålidhem handlar om att göra stadsdelen tryggare, trivsammare och energisnålare och omfattar drygt 400 lägenheter som renoveras för att sänka energiförbrukningen. Därutöver har Bostaden även byggt cirka 140 nya lägenheter efter den ödesdigra branden juldagen 2008. I projektet samarbetar Bostaden, Umeå kommun, Umeå Energi och Umeå universitet kring bland annat miljömässiga byggnadsmaterial, noggrann uppföljning av resultat, solceller och individuell mätning av el samt varm- och kallvatten. Energianvändningen har tack vare projektet minskat med 40–50 procent.

Motiveringen till Umeå kommuns miljöpris 2013
”Vinnare av Umeå kommuns miljöpris 2013 är Hållbara Ålidhem – ett spjutspetsprojekt, som med nationell och internationell lyskraft sätter Umeå på miljökartan. Genom en ambitiös och modig satsning inom både den ekologiska, sociala, och ekonomiska dimensionen visar projektet vägen för hur Umeå ska kunna växa hållbart mot 200 000 invånare. Hållbara Ålidhem gör skillnad. De samverkande aktörerna har visat att det faktiskt är möjligt att halvera energianvändningen i ett bostadsområde till en rimlig kostnad. Tack vare utveckling och utvärdering av nya metoder och arbetssätt, kommer resultat och lärdomar inte bara Umeå till nytta. Hållbara Ålidhem står också som modell för svensk hållbar stadsutveckling.”

För mer information, kontakta:

Jörgen Carlsson, projektledare Hållbara Ålidhem, Umeå Energi 070-348 48 65, jorgen.carlsson@umeaenergi.se

Victoria Edman enhetschef Ålidhemsbiblioteket, Ålidhems kultur- och resurscentrum 070-212 01 92 victoria.edman@umea.se

Johanna Mattsson, kommunikatör Umeå Energi, 070-633 17 07 johanna.mattsson@umeaenergi.se

 

 

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är Umeåbornas eget energibolag. Vi vill skapa en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för alla. All el vi säljer är 100 procent förnybar och vi erbjuder bekväm och klimatvänlig fjärrvärme och fjärrkyla. Tack vare vårt bredbandsnät UmeNet har Umeå ett av västvärldens snabbaste bredband och är en av världens mest uppkopplade städer. Vi är 340 medarbetare, har 58 000 privat- och företagskunder och omsätter 1,6 miljarder kronor. Vår verksamhet är miljö- och arbetsmiljöcertifierad.

umeaenergi.se

Kontakter

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44

Relaterat innehåll