Gå direkt till innehåll
INBJUDAN: BioEndev utvecklar framtidens hållbara drivmedel. Välkommen till invigning med spadtag.

Pressmeddelande -

INBJUDAN: BioEndev utvecklar framtidens hållbara drivmedel. Välkommen till invigning med spadtag.

Rester från skogsbruket förvandlas till elenergi, grönt kol och annat som minskar klimatbelastningen. Det är ett exempel på hur så kallad torrefiering används 
– en viktig teknik i jakten på framtidens hållbara bränsle.

Onsdagen den 9 oktober står torrefieringen i centrum i Umeå, när BioEndevs pilotanläggning vid Norrlands universitetssjukhus invigs och första spadtaget samtidigt tas till en helt ny anläggning för demonstration och utveckling i Holmsund.

BioEndev AB är ett av de ledande företagen i världen inom denna viktiga nisch för hållbar framtidsteknologi. Företaget har sin grund i forskning vid Umeå universitet och redan i dag används den nya pilotanläggningen av flera externa kunder, främst inom energisektorn.

– Den 9 oktober är en stor dag för hållbar energiteknik, säger Göran Ernstson, som är BioEndevs styrelseordförande och vd för Umeå Energi.

– BioEndevs teknologi ligger i framkant och gör det möjligt att förädla biomassa på ett helt nytt sätt. Förhoppningsvis kan det skapa nya stora affärsmöjligheter för svensk skogsindustri, säger Göran Ernstson.

BioEndev ägs av Umeå Energi (49 procent) och forskare vid Umeå universitet. Det är ett av 21 medlemsföretag i SP Processum, som samlar ett kluster av företag inom bioraffinaderiutveckling och är ett viktigt nav, bland annat för utvecklandet av nya produkter ur skogsråvara. I samband med invigningen av pilotanläggningen i Umeå firar SP Processum sitt tioårsjubileum.

– Uppskalning är branschens stora utmaning och pilotutrustningar är ett första viktigt steg mot fullskaliga kommersiella processer, säger Claes Engström, vd SP Processum.

INBJUDAN TILL INVIGNING, MED SPADTAG

Plats: BioEndevs pilotanläggning, i den tidigare panncentralen
Gösta Skoglunds väg 10, Umeå
Dag/tid: onsdag 9 oktober kl 18.30

• Pilotanläggningen invigs av Elvy Söderström, kommunalråd Örnsköldsvik,
Lennart Holmlund, kommunalråd Umeå och Göran Ernstson, styrelseordförande
BioEndev och vd Umeå Energi.

• Det symboliska första spadtaget tas för den nya utvecklingsanläggningen.

• Dryck med tilltugg kommer att serveras.


För mer information, kontakta:
Sofia Alfredsson, kommunikatör Umeå Energi, 070-633 22 13.
Sören Back, kommunikationsansvarig SP Processum, 070-522 10 25.


Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

umeaenergi.se

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44

Relaterat material