Gå direkt till innehåll
Inbjudan: Stefan Löfven inviger samarbetsprojekt i världsklass

Pressmeddelande -

Inbjudan: Stefan Löfven inviger samarbetsprojekt i världsklass

Vad blir avloppsvatten från hushåll och industri plus rökgaser när solen får skina? Jo, svaret kan bli: framtidens hållbara drivmedel.

Välkomna till invigningen av Umeås forskningsanläggning i världsklass.

Det hela handlar om bassänger för massproduktion av alger. Dessa ger sedan biomassa, alltså en råvara till biobränsle, som i förlängningen kan användas för att framställa bland annat biodiesel.

Forskningsprojektet är ett bra exempel på samarbete över olika gränser: algerna lever på näring från avloppsvatten från ett av Umeås reningsverk, koldioxid från rökgaser från kraftvärmeverket Dåva 1 samt solljus. Pilotanläggningen drivs som ett samarbetsprojekt mellan Umeå Energi, SLU, Umeva och Processum.

Välkommen till invigning av de nya algodlingsbassängerna i Umeå.

Plats: Vi träffas i huvudentrén på Dåva.

Tid: måndag 22 oktober 2012, klockan 9.30–11.00.

Bandet klipps av Stefan Löfven, partiordförande (S).

Vi bjuder på fika.

OSA senast 18 oktober till:

elin.olsson@umeaenergi.se

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

Kontakter

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44