Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kommunala bolag i Umeå gör stor investering på elbilar

Nu satsar Umeås kommunala bolag på elbilar.

– Vi vill ligga i framkant då det gäller miljöfrågor. Och det här är framtidens fordon, säger Göran Ernstson, vd för Umeå Energi.

 

Umeå Energi, UPAB, Umeva och Bostaden har i en gemensam upphandling investerat i sex elbilar. Umeå Energi och UPAB har beställt två vardera och de andra bolagen en var.

Bilarna är av märket Toyota Prius, en hybridbil som går både på el och bensin. Bilarna har dock konverterats till laddhybrider, vilket innebär att de försetts med större batteri och kan laddas upp i vanliga eluttag.

Kommunbolagens elbilar kan köras ungefär två mil på el innan batteriet börjar tappa kraft. Då slår bensinmotorn igång automatiskt.

– Även när bilen i huvudsak drivs av bensinmotorn kan batteriet bidra med energi, så länge det inte är helt urladdat. På det här viset sparar vi stora mängder bränsle och minskar koldioxidutsläppen ordentligt, säger Håkan Gustafsson, vd för UPAB.

Umeå kan betraktas som en plug in city – alltså en stad som ligger i framkant då det gäller laddstolpar för elbilar. Umeås parkeringsplatser är redan –­ av klimatskäl –­ försedda med eluttag att stoppa motorvärmarkabeln i. Men ordenliga laddstolpar för elbilar är på gång. UPAB har redan satt upp tre stycken i parkeringshuset Nanna, och Umeå Energi planerar att under 2010 placera ut minst två laddstolpar i centrala Umeå.

– Stolparna väcker medvetenhet. Vi ser fram emot då alla kan köpa elbilar till humana priser, säger Göran Ernstson, vd för Umeå Energi. Vårt mål är att vara förnybara i allt vi gör år 2018. Investeringen i elbilarna är ett led i det arbetet.

Bostaden arbetar tillsammans med Umeå Energi och Umeå kommun i ett projekt där Ålidhem ska förvandlas till en hållbar stadsdel, med hjälp av bland annat hållbart byggande, solceller och lokala vindkraftverk.

– Vi är intresserade av att medverka till elbilspooler i våra bostadsområden, säger Ann-Sofi Tapani, vd för Bostaden. Om elbilsinnehavet blir vanligt bland våra hyresgäster i framtiden är vi förberedda för att göra om motorvärmarstolparna till laddstolpar med individuell mätning. Att vi själva köper en elbil har ett symbolvärde.

Umeås satsning på laddhybrider har gett uppmärksamhet över hela Sverige. Förra veckan var Aftonbladets motorjournalist Robert Collin i Umeå för att skriva om bilarna.

– Jätteroligt, säger Tomas Blomqvist, vd för Umeva. Det är viktigt att kommunens bolag går före och medverkar till den utveckling vi tror på. På Umeva är vår vision att vara en naturlig förebild.

Inom kort kommer Umeåborna att få se de miljövänliga bilarna köra runt på gatorna och i mitten av april ska de visas upp på Strömpilen. Företrädarna för de kommunala bolagen påpekar att bilarna kommer att väcka uppmärksamhet.

– Det är riktigt kaxiga bilar. De sticker ut, säger Göran Ernstson, vd för Umeå Energi, och skrattar.

 

För mer information, kontakta:

 

Ann-Sofi Tapani, vd för Bostaden: 070-582 72 02

Göran Ernstson, vd för Umeå Energi: 070-650 13 97

Tomas Blomqvist, vd för Umeva: 070-518 27 47

Håkan Gustafsson, vd för UPAB: 070-686 15 52

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är ett energibolag och en samhällsaktör som i nära samarbete med omvärlden utvecklar och levererar hållbara energi- och kommunikationslösningar. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för regionen. Vi omsätter ca 1,4 miljarder kronor, har drygt 400 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt 090-16 00 20