Gå direkt till innehåll
Miljoner vill se hur det är att leva med lagg – ume.nets experiment en succé på nätet

Pressmeddelande -

Miljoner vill se hur det är att leva med lagg – ume.nets experiment en succé på nätet

Drygt en miljon visningar på YouTube på ett dygn är resultatet för det öppna stadsnätet ume.nets film om hur det är att leva med lagg i verkliga livet.
– Fantastiskt. Vi vet att lagg, alltså fördröjningar i datatrafiken, är något som upplevs väldigt irriterande. Och för oss i Umeå är det helt oacceptabelt – här har vi ju västvärldens snabbaste bredband, säger Mats Berggren, vd på ume.net.

Termen lagg kommer av engelskans lag och betyder fördröjningar i nätverkstrafiken, vilket ofta uppstår om man sitter på en dålig uppkoppling. För att visa hur det är att leva med lagg i det verkliga livet, lät ume.net fyra testpersoner utföra en rad olika vardagliga utmaningar som att bowla, spela pingis, laga pannkakor och träna aerobics i ett laggat tillstånd. Till sin hjälp tog man en ”laggmaskin” byggd av bland annat VR-glasögonen Oculus Rift, ljudisolerande hörlurar, enkortsdatorn Raspberry Pi och en webbkamera.

– Det blev verkligen helt galet. Som mest fördröjdes det tre sekunder för testpersonerna, men redan vid en tredjedels sekund var det svårt att utföra vanliga sysslor. Effekten blir att rörelserna inte alls är i fas med övriga världen, berättar Mats Berggren, vd på ume.net, som är ett dotterbolag till Umeå Energi.

Filmerna lades upp på YouTube på måndagen och på bara ett dygn hade de visats drygt en miljon gånger samt genererat tusentals kommentarer från Malaysia till Frankrike.

– Hur kul som helst. Filmerna har glimten i ögat och det är en hel del skratt. Och självklart är vi glada över att Umeåborna slipper leva med lagg. Här kan man få uppemot 1000 Mbit/sekund i kabeln, säger Mats Berggren. Ska man vara lite mer allvarlig förstärker detta också bilden av att Umeå är en it-stad med en av de snabbaste och säkraste uppkopplingarna i världen och kunskapen att göra sådana här experiment.

Se filmerna här:

http://www.youtube.com/watch?v=_fNp37zFn9Q (öppnas i nytt fönster)

http://www.youtube.com/watch?v=P2VMHzN-bq8 (öppnas i nytt fönster)


På bifogad bild har Mats Berggren, vd på ume.net på sig "laggmaskinen".


För mer information, kontakta:

Mats Berggren, vd ume.net 070-518 71 28
Johanna Mattsson, kommunikatör Umeå Energi 070-633 17 07


Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är en väl sammanhållen energi- och kommunikationskoncern. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för alla. Vi erbjuder 100 % förnybar el samt fjärrvärme och fjärrkyla. Vårt stadsnät UmeNet är ett av västvärldens snabbaste och har gjort Umeå till en av världens mest uppkopplade städer. Vi är en ambitiös organisation med högt ställda visioner och mål. Vi omsätter 1,6 miljarder kronor, har drygt 350 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

umeaenergi.se

Det öppna stadsnätet ume.net är en del av energi- och kommunikationskoncernen Umeå Energi, och erbjuder ett av världens snabbaste bredband via fiber med överlägsen kapacitet för data- och telekommunikation - 1000 Mbit/s. Genom att förse privatpersoner och företag i Umeå med infrastruktur och hastighet, öppnar vi upp för en större valfrihet. Med ume.net får du möjlighet att skapa din egen lösning där du själv väljer de tjänster du behöver, från de tjänsteleverantörer du önskar.

ume.net


Kontakter

Presskontakt

Presskontakt 090-16 00 20

Relaterat innehåll