Gå direkt till innehåll
Morgonstund har guld i mun – även för solceller

Pressmeddelande -

Morgonstund har guld i mun – även för solceller

Läget, läget och läget gäller inte bara för bostäder, utan även för solceller.
Och det är höga tak i söder och förmiddagssol som gäller om solcellerna på Hållbara Ålidhem själva får välja.

Mats Andersson på Energibanken i Jättendal har utvärderat de olika solcellsanläggningarna för Hållbara Ålidhems räkning och kommit till några oväntade slutsatser. Bland annat märkte han att den nya anläggningen på Geografigränd producerade betydligt mer el under förmiddagarna än på eftermiddagarna.

– Det var lite förvånande, eftersom den är riktad rakt mot söder så borde den ge lika mycket el under timmarna fram till klockan tolv som under resten av dagen, säger Mats Andersson.

Svaret ligger i att vi har ett kustklimat i Umeå med mindre molnighet på förmiddagarna än senare på dagen då moln har hunnit bildas. Under sommaren producerades 15–20 procent mer el på förmiddagarna än på eftermiddagarna – och i oktober producerades det nästan dubbelt så mycket på förmiddagarna.

Det var också tydligt hur viktigt det är med läget på en solcellsanläggning. Den nya anläggningen på Geografigränd producerar närmare en tredjedel mer el per installerad kilowatt än solcellerna som sitter på pilothuset, där de första solcellerna på Ålidhem monterades.
 Orsakerna är flera, dels är solcellerna riktade mot söder, vilket gör att man kan förvänta sig en högre produktion än pilothusets solceller som är riktade åt väster. Dels sitter solcellerna på Geografigränd högre upp och på ett tak med något brantare lutning. Detta gör att det inte samlas lika mycket snö där och att snön därför smälter av snabbare på våren.

Erfarenheterna tas nu tillvara i nästa etapp på Hållbara Ålidhem. På Matematikgränd 23 ska projektet sätta upp solceller även i öster för att få så mycket ut av förmiddagssolen som möjligt.

– Om någon för ett år sedan hade föreslagit att vi skulle sätta upp solceller i öster, skulle jag sagt att de blivit tokiga. Men nu ser jag att det kan vara värt att testa, säger Fredrik Westerlund, Bostadens projektledare för ombyggnationen på Hållbara Ålidhem.

– Det är jättespännande, vi lär oss jättemycket om hur det fungerar att producera solel under de förhållanden vi har här i Umeå och Västerbotten. Nu håller vi som bäst på att ta fram en paketlösning för att hjälpa de hushåll som vill producera sin egen solel, säger Lena Ahlgren, Umeå Energis projektledare för solcellssatsningen på Hållbara Ålidhem.

Projektet Hållbara Ålidhem är ett samarbete mellan Bostaden, Umeå Energi och Umeå kommun.
Det handlar om att göra stadsdelen tryggare, trivsammare och energisnålare.


För mer information, kontakta:

Mats Andersson, Energibanken i Jättendal, mats@energibanken.se, 070-418 27 88
Fredrik Westerlund, Bostaden, fredrik.westerlund@bostaden.umea.se, 070-600 38 91
Lena Ahlgren, Umeå Energi, lena.ahlgren@umeaenergi.se, 070-574 52 16

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

umeaenergi.se

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44

Relaterat material