Gå direkt till innehåll
Näringsministern bjöds på ”grönt kol” hos BioEndev

Pressmeddelande -

Näringsministern bjöds på ”grönt kol” hos BioEndev

Mikael Damberg, Sveriges närings- och innovationsminister, var igår på en innovationsresa genom Umeå. Dagen avrundades med ett besök på BioEndevs nya fabrik för produktion av svartpellets i industriell skala i Holmsund.

BioEndev är världsledande på torrefiering – en teknik som omvandlar skogsrester till nästa generations förnybara biobränslen. Bolaget, som ägs av Umeå Energi tillsammans med forskarna och entreprenörerna Anders Nordin och Ingemar Lind, fick under gårdagens besök av ministern möjlighet att diskutera teknikens industriella potential i Sverige och förutsättningarna för export på världsmarknaden.

- Vi står inför en stor klimatutmaning. Men det innebär också stora möjligheter till innovation, nya företag och nya jobb. Med den nya anläggningen för grönt kol visar Umeå att man är en innovationsstad av rang och i framkant av bioekonomins utveckling, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Pellets 2.0 – som kol fast grönt

Under besöket bjöds ministern på en introduktion till torrefieringstekniken och en rundvandring i den nya fabriken som har en betydligt större kapacitet än den första pilotanläggningen. Upp mot 16 kton svartpellets per år kan produceras här.

– Det är glädjande att regeringen har ett så stort intresse för miljöteknik och ser vilken potential den har att skapa både klimatnytta och affärsmöjligheter för svenska företag. Vår teknik för produktion av svartpellets – ett slags pellets 2.0 som kan ersätta den klimatförstörande kolen – kan användas inom såväl bränsle- och energiproduktion som kemikalieframställning, säger Anders Frisk, VD BioEndev.

– Vi tror starkt på BioEndevs världsledande teknologi för förädling av biomassa och det är spännande att få visa näringsministern vilka möjligheter som finns när potentialen i den svenska skogen möter teknikutveckling, säger Göran Ernstson, VD Umeå Energi.

Läs mer om BioEndev här: http://www.bioendev.se/

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är en väl sammanhållen energi- och kommunikationskoncern med verksamhet i fyra affärsområden: Energilösningar, Elnät, El och ume.net. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för alla. Vi erbjuder 100 % förnybar el samt fjärrvärme och fjärrkyla. Vårt stadsnät ume.net är ett av västvärldens snabbaste och har gjort Umeå till en av världens mest uppkopplade städer. Vi är en ambitiös organisation med högt ställda visioner och mål. Vi omsätter 1,5 miljarder kronor, har drygt 350 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

umeaenergi.se

Kontakter

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44