Gå direkt till innehåll
Så får kulturen i Umeå ännu mera energi

Pressmeddelande -

Så får kulturen i Umeå ännu mera energi

Du ser den växa upp vid älven i centrala staden – Väven, som det nya kulturhuset kallas. Nybygget ger staden en ny skyline och tillresande söderifrån kommer att möta ett futuristiskt och gnistrande Umeå. Väven blir en kulturell energispridare, som också behöver mängder av pålitlig el för att fungera. Det är något som Umeå Energi just nu jobbar med.

På de nya 25 000 kvadratmeter stora ytorna i Väven ska kulturella verksamheter samlas sida vid sida med hotell, restaurang, konferenslokaler och saluhall. Samtidigt utvecklas området kring det nya huset och allt det nya gör att behovet av tillförlitlig och tillräcklig elförsörjning blir omfattande.

Just nu spelar Umeå Energi Elnät en viktig roll i byggandet av det nya kulturhuset och utvecklandet av kvarteret där det byggs – Heimdal. Umeås Energis uppgift är att bygga en helt ny elnätstation i kvarteret – allt för att klara den nya expansionen.

Den nya stationen är på 1 520 kilowatt och 2 300 ampere, vilket motsvarar el till cirka 150 villor. Det är Umeå Energi Elnät som bygger stationen från grunden och i början av april beräknas själva bygget av stationen vara klart. Sedan dröjer det ett par månader innan den ska kopplas in och tas i drift – allt för att samordna det hela så smidigt som möjligt med all övrig byggverksamhet som pågår intensivt i kvarteret.

– Det känns kul att vi på Umeå Energi så konkret kan bidra med vår del till det nya kulturhusbygget, säger Ann-Kristin Taflin Wretell, som är chef på Umeå Energi Elnäts avdelning för nätbyggnad.

– Vi bygger givetvis liknande stationer på olika platser i vårt nät, men den här får en ovanligt synlig roll dessa dagar – mitt i ”kulturens hjärta”, säger Ann-Kristin Taflin Wretell.

Bildtext:
- Kul att få jobba från grunden – göra allt i hela kedjan – säger Birgitta Hellman, distributionselektriker vid Umeå Energi, som tillsammans med kollegan Peter Sandström är i full färd med att bygga upp den nya elnätstationen i kulturkvarteret Heimdal mitt i Umeå. FOTO: Johan Gunséus/SYNK.


För mer information, kontakta:
Gun Blomquist Bergman, kommunikationschef Umeå Energi 070-642 46 33
Ann-Kristin Taflin Wretell, avdelningschef, nätbyggnad Umeå Energi Elnät 070-661 81 89

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

umeaenergi.se

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44

Relaterat material