Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

TT sviker hela norra Sverige

Nyhetsbyrån Tidningarnas Telegrambyrå (TT) har meddelat att den tänker stänga kontoren i Sundsvall, Umeå och Luleå. Fyra journalister på plats i norra Sverige kommer därmed inte längre att bevaka vår region. Ett olyckligt beslut som innebär att den dagliga bevakningen av mer än halva Sverige försämras väsentligt!

TT är ett etablerat varumärke med hög journalistisk kvalitet. Som Nordens största nyhetsbyrå har TT i 90 år hållit den journalistiska fanan väldigt högt. Historiskt har nyhetsbyrån samägts av samtliga svenska medier, idag är ägandet koncentrerat till de största tidningarna i södra och mellersta Sverige, men nyhetsbyrån har alltid agerat utifrån att den inte ska kunna styras av någon enskild aktör – "av respekt för behovet av en oberoende nationell nyhetsförmedlare", som de själva uttrycker det.

Vi som dagligen arbetar med kommunikation ser ett stort värde i att våra verksamheter granskas av seriösa och professionella journalister på plats i vår egen region. Förståelsen och kunskapen för våra verksamheter är förstås så mycket större om vi kan prata med en journalist på plats jämfört med att kommunicera med någon på centralredaktionen i Stockholm.

Vi är allvarligt oroade över utvecklingen. Vi tycker inte att TT tar sitt ansvar för den mediala bevakningen av hela Sverige, och det är obegripligt att den river ner det stora förtroende som byggts upp under nära ett sekel. Detta drabbar hela norra Sverige, som får mycket sämre möjligheter att synas i media. Norra Sverige är en het region med industri, spetsforskning och kultur i världsklass på flera områden. Nästa år är till exempel Umeå Europas kulturhuvudstad och bör rimligtvis inte få sämre rapportering än när Stockholm var kulturhuvudstad 1998. Men vi tvivlar att TT kan göra ett lika fullgott jobb med redaktionen på Katarinavägen i Stockholm som en på Rådhusesplanaden i Umeå!

Vi tycker att TT sviker norra Sverige och anser att dess ledning prestigelöst ska riva upp sitt beslut. Än finns tid att backa – att erkänna att man misstagit sig är att visa att man är klokare idag än igår.

Gun Blomquist Bergman, kommunikationschef Umeå Energi
Jan Bergman, kommunikationsdirektör Umeå kommun
Jörgen Boman
, kommunikationschef Länsstyrelsen Västerbotten
Ulrika Frick Lang
, kommunikationschef Umeå universitet
Thomas Hartman
, kommunikationschef Region Västerbotten

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

umeaenergi.se

Kontakter

Olov Hjärtström Baudin

Olov Hjärtström Baudin

Presskontakt Presskontakt Media, PR och Public Affairs 076-353 54 40 Umeå Energis webbplats