Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Turbinhaveri innebär miljonförlust för Umeå Energi

Umeå Energi satsar intensivt på klimatvänlig energiproduktion och planen var att inviga det biobränsleeldade kraftvärmeverket Dåva 2 under hösten.
Nu försenas invigningen, samtidigt som det årliga kontrollstoppet av Dåva 1 förlängs.
- Det innebär att vi kommer att visa ett resultat på minus 20 miljoner kronor för verksamhetsåret, berättar Göran Ernstson, vd och koncernchef på Umeå Energi.


- Vi drabbades av ett turbinhaveri vid drifttagningen av Dåva 2. Den bristfälliga turbinen transporterades tillbaka till Siemens, den tyska leverantören, vilket medfört att vi inte har kunnat producera någon el i anläggningen under det första halvåret 2009, förklarar Göran Ernstson.

Det andra kraftvärmeverket på Dåvamyran, Dåva 1, genomgår för tillfället revision (kontroll och översyn). Vid revisionen upptäcktes större och tidigare okända skador på pannan, vilket medför cirka fyra veckors längre revisionsstopp än planerat. Förutom problemen med kraftvärmeverken påverkas även Umeå Energi negativt av lågkonjunkturen, i form av kreditförluster.

Istället för budgeterade plus 17 miljoner kronor ser det nu ut att bli ett minusresultat på 20 miljoner kronor. Detta är besvärligt, men Ernstson ser ingen anledning till drastiska åtgärder. Den positiva ekonomiska utveckling Umeå Energi förväntat sig i samband med starten av Dåva 2 förskjuts till nästa år.
- Vi tar situationen på största allvar och är redan inne i ett långsiktigt förbättrings- och effektivitetsarbete som ger resultat på sikt. Med smarta förbättringar i det dagliga arbetet, tillsammans med driftstarten av våra stora klimatinvesteringar, tar vi igen tappet längre fram.

- Vi har också tagit fram ett handlingsprogram för att försöka minska förlusten det här året. Ambitionen är att förbättra den negativa resultatprognosen för koncernen med mellan 5 och 10 miljoner kronor, berättar Göran Ernstson.

För mer information, kontakta:
Göran Ernstson, vd och koncernchef, Umeå Energi 070-650 13 97
Mikael Berglund, styrelseordförande, Umeå Energi 070-559 71 84
Gun Blomquist Bergman, informationschef Umeå Energi 070-642 46 33

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett energibolag och en samhällsaktör som i nära samarbete med omvärlden utvecklar och levererar hållbara energi- och kommunikationslösningar. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för regionen. Vi omsätter ca 1,4 miljarder kronor, har drygt 400 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44

Relaterat material