Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Umeå Energi avancerar på Greenpeace-ranking

Umeå Energi tar ett stort kliv uppåt på årets Greenpeace-ranking av svenska elbolag. Detta tack vare investeringar i vindkraft, ursprungsmärkningen av Stornorrfors-El och satsningen på att bli en egen aktör på den nordiska elbörsen Nordpool.
- Ett kvitto på att vi jobbar rätt när det gäller förnyelsebar el, säger Anders Hjalmarsson, vd för Umeå Energi Elhandel AB.

Greenpeace har för andra gången jämfört svenska elbolag för att tydliggöra hur stor andel av produktionen som kommer från förnybara energikällor såsom sol, vind och vatten. Förra mätningen gjordes i april 2008 och nu ligger Umeå Energi betydligt högre.

- Det är våra satsningar på förnyelsebar el som ger resultat, säger Anders Hjalmarsson. Och de kommer att få ännu större genomslag 2009 när våra vindkraftverk och det biobränsleeldade kraftvärmeverket Dåva 2 tas i drift.

Under 2008 har Umeå Energi blivit egen aktör på Nordpool. Bolaget har också lanserat Stornorrfors-El, ursprungsmärkt el från vattenkraftverket Stornorrfors utanför Umeå, och investerat i två nya vindkraftparker - en i Hudiksvall och en i Hörnefors. Parkerna tas i drift 2009, då Umeå Energi också lanserar ursprungsmärkt vindkraftsel. I slutet av 2009 driftsätts Dåva 2, som ger förnyelsebar el till 25 000 hushåll. Dåva 2 eliminerar i stort sett Umeå Energis behov av olja i bränslemixen.

För mer information, kontakta:
Anders Hjalmarsson, vd Umeå Energi Elhandel AB, 070-556 39 05
Gun Blomquist Bergman, informationschef Umeå Energi, 070-642 46 33

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett energibolag och en samhällsaktör som i nära samarbete med omvärlden utvecklar och levererar hållbara energi- och kommunikationslösningar. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för regionen. Vi omsätter ca 1,4 miljarder kronor, har drygt 400 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44