Gå direkt till innehåll
Umeå Energi bjuder in media till Umeås fjärrvärmeledningar

Pressmeddelande -

Umeå Energi bjuder in media till Umeås fjärrvärmeledningar

Ta chansen att se delar av det över 44 mil långa ledningsnätet under Umeå, med bland annat en lång bergtunnel som viktig pulsåder i leveransen av fjärrvärme till många av Umeås fastigheter.

Den 14 juni välkomnar Umeå Energi media till ett besök i Umeås undre.

Under Umeå vindlar ett gigantiskt fjärrvärmenät. Det är över 44 mil långt och i en lång bergtunnel finns en av de viktigaste ledningarna i nätet. Fjärrvärmenätet består av ledningar som transporterar det heta vattnet från Umeå Energis produktionsanläggningar på bland annat Dåva och Ålidhem till kunderna runt om i Umeå och Holmsund. När vattnet har värmt upp fastighetens eget värme- och tappvarmvattensystem, går vattnet därefter tillbaka till värmeverken för att värmas upp på nytt.

– Med fjärrvärme som uppvärmningsform får du en jämn och pålitlig värme i huset. Leveranssäkerheten är väldigt hög och du gör samtidigt något bra för klimatet. Utbyggnaden av fjärrvärmen i Umeå har bidragit till en avsevärd förbättring av luftkvaliteten och väsentligt minskat utsläppen av koldioxid, berättar Jan Ridfeldt, affärsområdeschef för Värme på Umeå Energi.

Umeå Energis fjärrvärme produceras till största delen av biobränsle och avfall. Det innebär att nästan all fjärrvärme är värme som annars inte skulle ha kommit till nytta, till exempel energi ur avfall, rester från skogsavverkning och spillvärme från industrin.

– Fjärrvärme är lokal energiåtervinning, helt enkelt, säger Jan Ridfeldt.

På söndag inleds en förnyelse av vissa delar av Umeås fjärrvärmenät i och invid Ålidhems värmeverk. På så vis säkerställer man trygga leveranser av fjärrvärme i framtiden och därmed Umeåbornas bekvämlighet. Kunder som berörs av arbetet bor på Ålidhem, Sofiehem, Carlshem och Gimonäs.

– Ledningsnätet är blodomloppet i vår verksamhet. Det är viktigt för stadens framtid, men också för Umeåborna. Som Umeåbornas eget energibolag tycker vi att det är viktigt att satsa på stadens infrastruktur, säger Jan Ridfeldt och fortsätter:

– Vi har också valt tidpunkten noga för förnyelsearbetet för att minimera störningarna, säger Jan Ridfeldt.

Han bjuder in media till Umeås fjärrvärmekulvertar.

– Vi är stolta över våra nät och vill gärna visa upp dem. Passa på! Det är en upplevelse man inte får möjlighet till så många gånger under en livstid, säger Jan Ridfeldt.

Välkomna på visning av Umeås fjärrvärmekulvertar.

Tid: Torsdagen den 14 juni klockan 9.00

Plats: Umeå Energis huvudkontor på Storgatan 34.

Vi räknar med att besöket tar cirka en timme.

För mer information, kontakta:

Jan Ridfeldt, affärsområdeschef Värme Umeå Energi 070-644 64 60

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44