Gå direkt till innehåll
Marcus Hedman, områdeschef Affär & Produkt, Umeå Energi. Foto: Malin Grönborg
Marcus Hedman, områdeschef Affär & Produkt, Umeå Energi. Foto: Malin Grönborg

Pressmeddelande -

Umeå Energi ett av fyra regionala energibolag som skriver intentionsavtal om energihandel

I dag har Umeå Energi tillsammans med Jönköping Energi, Kraftringen och Öresundskraft undertecknat ett intentionsavtal om att utforska möjligheten att utvidga ägandet i energihandelsbolaget Modity.
Tillsammans utforskar vi möjligheterna att utveckla smartare energitjänster samtidigt som vi kan bidra till ökad digitalisering och en förbättrad kundupplevelse, säger Marcus Hedman, områdeschef Affär & Produkt, Umeå Energi.

Modity är ett av Sveriges ledande energihandelsbolag och riktar in sig mot energibolag, producenter och industri. Bolaget grundades 2010 med huvudkontor i Lund och ägs i dagsläget av Kraftringen och Öresundskraft. Under 2023 hade bolaget 41 anställda och omsatte drygt 9,3 miljarder kronor.

Större fokus på smarta energitjänster

Intentionsavtalet innebär att de fyra bolagen utforskar framtidens energihandel med fokus på energitjänster och optimering av energitillgångar samt innovation och hållbarhet. Sammanslagningen kan möjliggöra ett ännu större fokus på att utveckla smarta energitjänster, ökad digitalisering och en förbättrad kundupplevelse.

– Det finns potential att skapa en stark plattform för tillväxt och innovation, som dessutom på sikt kan ge de tänkta delägarna – däribland Umeå Energi – bra avkastning. Jag ser fram emot att utforska detta vidare, säger Marcus Hedman.

Fördjupar ett befintligt samarbete

Om intentionsavtalet i slutändan realiseras och Umeå Energi blir delägare innebär det att bolaget fördjupar ett redan livskraftigt samarbete. Umeå Energi är redan i dag kund till Modity gällande energihandel med tillhörande balansansvar. Vid ett delägarskap kommer Umeå Energi närmare att utveckla de förmågor som krävs för att vara relevant för dagens och morgondagens kundbehov inom energihandel.

– Vi får en förbättrad möjlighet till stöttning i dessa behov, samtidigt som vår kompetens bidrar till att utveckla Moditys branschledande position och konkurrenskraft, berättar Marcus Hedman.

För mer information, kontakta:

Marcus Hedman, områdeschef Affär & Produkt, Umeå Energi: 076-133 03 05, marcus.hedman@umeaenergi.se
Jan Ridfeldt, vd, Umeå Energi: 076-133 03 05
Fridolf Eskilsson, vd Jönköping Energi: 036-10 83 02
Sezgin Kadir, vd, Kraftringen Energi: pressjour 010-122 70 80
Anders Östlund, vd och koncernchef Öresundskraft: 042-490 30 80


Om Modity Energy Trading AB
Modity är ett av Sverige största energihandelsbolag som riktar sig till energibolag, producenter och industri. Modity grundades 2010 med huvudkontor i Lund och ägs av Kraftringen och Öresundskraft. Under 2023 hade Modity 41 anställda och omsatte drygt 9,3 miljarder kronor.

Om Jönköping Energi
Jönköping Energi vill vara det självklara valet av energi- och bredbandsleverantör i Jönköpingsregionen. Med konkurrenskraftiga lösningar för el, värme, kyla, elnät och stadsnät bidrar bolaget till utveckling av ett långsiktigt hållbart samhälle. Jönköping Energi har cirka 340 anställda och har 56 000 kunder.

Om Kraftringen Energi
Kraftringen är ett energibolag med ambitionen att leda utvecklingen av framtidens energi. Kraftringen ägs av kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma och har cirka 280 000 energiavtal och runt 600 medarbetare. Bolaget erbjuder lösningar inom el, värme, kyla, gas, fiber, entreprenad och andra energirelaterade tjänster.

Om Öresundskraft
Öresundskraft är energibolaget i nordvästra Skåne som i mer än 160 år har kämpat för att på alla sätt bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Öresundskraft är cirka 400 medarbetare, ägs av Helsingborgs stad och ser till att cirka 125 000 personer i regionen kan hålla sig varma, kalla, laddade och uppkopplade.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är ett energibolag och en samhällsaktör som i nära samarbete med omvärlden utvecklar och levererar hållbara energi- och kommunikationslösningar. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för regionen. Vi omsätter cirka 1,4 miljarder kronor, har drygt 400 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

Kontakter

Olov Hjärtström Baudin

Olov Hjärtström Baudin

Presskontakt Presskontakt Media, PR och Public Affairs 076-353 54 40 Umeå Energis webbplats