Gå direkt till innehåll
Umeå Energi fortsätter utbyggnaden av infrastruktur för elfordon

Pressmeddelande -

Umeå Energi fortsätter utbyggnaden av infrastruktur för elfordon

Umeå Energi fortsätter att bygga ut infrastrukturen för elfordon. Under sommaren får Storuman en station för snabbladdning och långt gångna planer finns också för stationer i Nordmaling, Gunnarn, Vindeln och Ånäset.

– Utbyggnaden av laddinfrastruktur är en del av vår satsning för att möjliggöra hållbara transporter med elfordon. Satsningen omfattar både stad och landsbygd. En ökning av antal elfordon i Västerbotten skulle omgående resultera i minskade koldioxidutsläpp, säger Henrik Bristav, hållbarhetsstrateg på Umeå Energi.

I Storuman etableras en station med tre platser för snabbladdning på OKQ8 under sommaren. Umeå Energi har också beviljats medel från Klimatklivet – en satsning som Naturvårdsverket driver i syfte att minska utsläppen av växthusgaser – för att uppföra stationer i bland annat Nordmaling, Gunnarn, Vindeln, Ånäset, Hemavan, Slussfors och Åsele.

I Nordmaling kommer arbetet med att installera en station för snabbladdning påbörjas under sensommaren, även där blir det tre laddplatser. I Gunnarn planeras en semisnabb laddare med två platser i samarbete med Coop Nord. I Vindeln och Ånäset finns en överenskommelse med OK Västerbotten om att placera snabbladdare med  tre platser vardera på orterna.

Umeå Energi har tidigare installerat stationer för snabbladdning på Kronoparken, Carlslid och Ersboda, två semisnabba på Götgatan, laddare i P-husen Nanna och Parketten (i samarbete med Upab) samt på Geografigränd (i samarbete med Bostaden). Laddare är även planerade för Umeå Energi Arena och Klabböle Energicentrum.

– Vi placerar laddplatserna på strategiska platser för att möjliggöra för både kortare körningar i stadsmiljöer och längre sträckor runt om i regionen, säger Henrik Bristav.

Läs mer om våra laddplatser här: http://www.umeaenergi.se/el/ladda-elbilen/laddstolpar

Om snabbladdning
Snabbladdning är laddning som går snabbt och har hög effekt. Snabbladdaren omvandlar elnätets växelström till batterianpassad likström med 400 volts spänning och 125 amperes strömstyrka. Laddtiden är då cirka 20 till 30 minuter. Vanlig hushållsel brukar vara 220 volt och 16 ampere.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är ett väl sammanhållet energi- och kommunikationsföretag. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för regionen. Vi erbjuder 100 % förnybar el, ett framtidssäkrat nät för el och bredband samt driftsäker, bekväm fjärrvärme och fjärrkyla. Vi omsätter ca 1,4 miljarder kronor, har drygt 390 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade. umeaenergi.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt 090-16 00 20

Relaterat innehåll