Gå direkt till innehåll
Umeå Energi gör det enklare för Umeåborna att ladda elbilar och laddhybrider

Pressmeddelande -

Umeå Energi gör det enklare för Umeåborna att ladda elbilar och laddhybrider

Umeå Energi har sålt de första kommersiella laddstolparna för elbilar och laddhybrider i Umeå. Bilinvest är första kunden och nu sitter två laddstolpar med fyra laddplatser uppe vid bilfirmans entré.
– Jättekul. Nu hoppas vi att fler följer efter. Att Umeå har en täckande infrastruktur för laddning av elbilar är en viktig ingrediens för att öka andelen förnybara fordon, säger Jan-Erik Lie på Umeå Energi.

I flera år har Umeå Energi arbetat med att ta fram laddstolpar enligt Sverigestandard för elbilar och laddhybrider. Fem av dem sitter sedan i våras i parkeringshuset Nanna, där Umeåborna kan ladda sina elfordon medan de shoppar eller arbetar. Nu har Umeå Energi skapat ett pilotprojekt där man vänder sig till företag som vill sätta upp laddstolpar. Detta för att öka laddmöjligheten för dem med bilar som helt eller delvis drivs av el.

Först ut är Bilinvest, som har satt upp två laddstolpar med fyra laddplatser.

– Det är stolpar på 16 Ampere, som laddar semisnabbt. Man kan ladda sin bil i ett vanligt eluttag på sex eller tio Ampere också, men då tar det längre tid innan bilen är fulltankad, säger Jan-Erik Lie, projektledare på Umeå Energi.

Bilinvest har sålt flera elfordon den sista tiden och hoppas med hjälp av laddstolparna kunna uppmuntra både anställda och kunder att välja elbil före ett fordon som drivs på fossila bränslen.

Uppemot trettio elbilar och laddhybrider rullar i dagsläget på Umeås gator. De flesta av dem tillhör de kommunala bolagen, där Umeå Energi ingår, men ett tiotal är privatägda.

– Umeå kommun har beslutat att där det är möjligt ska alla bilar som går mindre än tusen mil per år outsourcas eller bytas ut mot elfordon eller bilar för fordonsgas. Därför ser vi på Umeå Energi ett ökande behov av laddstolpar i offentlig miljö, säger Jan-Erik Lie.

Han fortsätter:

– För Umeå Energi kan det innebära att runt hälften av bilarna byts ut. Det är ett viktigt steg för oss som ska vara helt klimatneutrala år 2018.

Umeå Energis målsättning är att i ett första skede, tillsammans med Umeå kommun, sätta upp två snabbladdningsstationer samt ytterligare några laddplatser i Umeå.

– Och det bästa är att elen från Umeå Energi alltid är 100 procent förnybar, den produceras av källor som sol, vind och vatten. Då är det ett riktigt guldläge att ha en elbil, säger Jan-Erik Lie.

För mer information, kontakta:

Jan-Erik Lie, projektledare Umeå Energi, 070-592 67 51
Sofia Alfredsson, kommunikatör Umeå Energi, 070-633 22 13


Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

umeaenergi.se

Kontakter

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44