Gå direkt till innehåll
Umeå Energi kompenserar för att bli klimatneutralt

Pressmeddelande -

Umeå Energi kompenserar för att bli klimatneutralt

Umeå Energi börjar klimatkompensera som ett led i arbetet mot målet att bli helt klimatneutrala år 2018. Nyligen kompenserade koncernen för en del av sin verksamhet för år 2010.
– Vi har valt att kompensera genom FN-reglerade klimatprojekt i samarbete med Tricorona, berättar Henrik Bristav, miljöchef, Umeå Energi.

En klimatstrategi utan klimatkompensering blir tandlös. Och klimatkompensering utan en bakomliggande strategi blir verkningslös och uppfattas dessutom ofta som en modern form av avlatsbrev: att man köper sig fri. Umeå Energi har båda delarna i ryggen när koncernen nu strävar efter att bli helt klimatneutrala 2018.

– Vi har en målmedveten satsning på hållbar energiproduktion och bygger för lösningar med biobränsle och vindkraft. Dessutom undersöker vi möjligheterna till att hjälpa våra kunder att använda solenergi. Parallellt med denna omställning ser vi hela tiden över hur vi i mindre och mer vardagliga sammanhang kan minska vår klimatpåverkan, förklarar Henrik Bristav.

Nyligen klimatkompenserade Umeå Energi för 2010 års tjänsteresor, bilresor, kontorsuppvärmning och postförsändelser – totalt 600 ton koldioxid. Detta har skett i samarbete med Tricorona Climate Partner, genom ett vindkraftsprojekt i Kina som dessutom är godkänt enligt det som kallas Gold Standard. Gold Standard är en kvalitetsmärkning som flera miljöorganisationer står bakom och som endast godkänner projekt inom förnybar energiproduktion och energieffektiviseringar. Standarden tar även hänsyn till social och ekonomisk hållbarhetsutveckling i landet där projektet genomförs. 

För mer information, kontakta:
Henrik Bristav, miljöchef Umeå Energi 070-622 71 83 
Gun Blomquist Bergman, kommunikationschef Umeå Energi 070-642 46 33

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

Kontakter

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44