Gå direkt till innehåll
I dagarna har Mats Berggren och Anders Pettersson kommit överens om ett samarbete mellan Umeå Energi och Skellefteå Kraft. Foto: Fredrik Larsson
I dagarna har Mats Berggren och Anders Pettersson kommit överens om ett samarbete mellan Umeå Energi och Skellefteå Kraft. Foto: Fredrik Larsson

Pressmeddelande -

Umeå Energi och Skellefteå Kraft i samarbete för att driftsäkra stadsnät

Hur upprätthåller vi driftsäkerheten i stadsnäten under kristider? Hur möter vi samhällets ökade krav på digitalisering? Det är frågor som Umeå Energi och Skellefteå Kraft nu söker svar på med gemensamma krafter.
Hela länet gynnas om fler stadsnät samverkar och finns i ett och samma ekosystem, förklarar Mats Berggren, vd på Umeå Energi Umenet AB, och Anders Pettersson, vd på Skellefteå Kraft Fibernät AB.

I dagarna har Umeå Energi och Skellefteå Kraft skrivit på en avsiktsförklaring som innebär att bolagen undersöker möjligheterna att drifta Umeås respektive Skellefteås stadsnät med gemensamma resurser. Totalt omfattas 60 000 kunder i stadsnäten av planerna.

På så sätt hoppas bolagen öka driftsäkerheten och bättre kunna svara upp mot samhällets ökade behov av digitalisering.

– För att nå dit behöver vi standardisera processer och samordna resurser inom flera områden. När verksamheterna sedan bedrivs på ett likartat sätt kan resurser och kompetenser användas över stadsnätsgränserna, förklarar Anders Pettersson.

Ambitioner för hela Västerbotten

Det krävs bland annat att respektive stadsnäts aktiva nät är uppbyggt på samma sätt och med samma typ av utrustning. Men ambitionerna stannar inte vid Umeå och Skellefteå.

– I förlängningen tror vi att hela Västerbottens utveckling inom drift, säkerhet samt digitalisering gynnas av att fler stadsnät finns i ett och samma ekosystem. Det görs ett bra jobb kring detta i länet redan i dag och vi hoppas att ett fördjupat samarbete mellan Umeå och Skellefteå även ska kunna ta samverkan inom länet som helhet till en ny nivå och göra oss starkare tillsammans, säger Mats Berggren och fortsätter:

– Har vi dessutom en gemensam systemmiljö kan vi använda varandras kompetenser och samordna våra resurser på ett ännu bättre sätt, vilket i slutändan kommer att gynna medborgarna i länet, menar han.

Nytta för medborgarna

Det resonemanget får stöd av en färsk undersökning gjord av konsultfirman Canea, på uppdrag av Svenska stadsnätsföreningen. I den konstaterar Canea att Sveriges offentliga fiberinfrastruktur ”står och faller med förmågan till samverkan”.

– I slutändan handlar det om ekonomisk hållbarhet, rådighet över samhällskritisk infrastruktur och om att skapa nytta för medborgarna, säger Anders Pettersson.

För mer information, kontakta

Mats Berggren
Vd, Umeå Energi Umenet AB
090-16 00 53, 070-518 71 28
mats.berggren@umeaenergi.se

Anders Pettersson
Vd, Skellefteå Kraft Fibernät AB
0910-74 06 93, 070-326 98 78
anders.v.pettersson@skekraft.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är ett energibolag och en samhällsaktör som i nära samarbete med omvärlden utvecklar och levererar hållbara energi- och kommunikationslösningar. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för regionen. Vi omsätter cirka 1,4 miljarder kronor, har drygt 450 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

Kontakter

Olov Hjärtström Baudin

Olov Hjärtström Baudin

Presskontakt Presskontakt Media, PR och Public Affairs 076-353 54 40 Umeå Energis webbplats