Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Umeå Energi ordnar teknikvecka för tjejer

16-20 augusti får 12 Umeåflickor i åldrarna 14-15 år chansen att lära sig mer om teknik och energi. Detta under Umeå Energis årligen återkommande arrangemang Energi för tjejer.
– Vi vill inspirera tjejer att välja tekniska program på gymnasiet och vi vet att många som varit med tidigare också gjort det, berättar Emma Renström, som är projektledare för satsningen på Umeå Energi.


Under den teknikintensiva veckan får deltagarna varva teori och praktik och göra studiebesök på flera av Umeå Energis anläggningar, bland andra Umeå Energicentrum med Klabböle kraftverksmuseum, vindkraftverket i Holmsund och det biobränsleeldade kraftvärmeverket Dåva 2. Det är medarbetare från Umeå Energi som står för undervisningen, i huvudsak erfarna ingenjörer och tekniker men även andra yrkeskategorier deltar.

– Tjejerna får en inblick i hur det är att arbeta med ett tekniskt yrke och en uppfattning om hur det är att jobba på Umeå Energi, säger Emma Renström.

Bakgrunden till att kursen hålls är att energibranschen och många andra tekniska yrkesområden länge haft svårigheter att rekrytera unga medarbetare, inte minst kvinnor.

– Det är viktigt att vi arbetar på bred front för att locka fler till branschen och att vi börjar tidigt i åldrarna, Energi för tjejer är ett initiativ som slagit väl ut och som många andra sneglar på, säger Emma Renström.

Om man bara tittade på Energi för tjejer skulle man inte tro att det är svårt att få tjejer att välja teknikyrken. Intresset har under alla år varit stort och även i år var det många sökande.

– Vi skulle gärna ta emot fler, men i dagsläget är det tyvärr inte möjligt om det ska bli hög kvalitet för varje deltagare, förklarar Emma Renström.

Ida Vidmark gick kursen för tre år sedan och valde sedan programmet Drift och underhåll på gymnasiet. Nästa steg för henne är Driftteknikerprogrammet på Örebro universitet som hon ska läsa på distans.

– Umeå Energis kurs var jätterolig och peppade mig att fortsätta satsa på teknik, berättar hon. Vi fick prova en hel del spännande saker under veckan och kursen ledde också till att jag på gymnasiet fick praktik på Umeå Energis kraftvärmeverk Dåva.
…………………………………………………………………………………………….................
För mer information, kontakta:
Emma Renström, HR-strateg Umeå Energi, 070-227 77 26
Gun Blomquist Bergman, kommunikationschef Umeå Energi, 070-642 46 33

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Vi är verksamma inom fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Vi erbjuder fjärrvärme och fjärrkyla för ett gott inomhusklimat, samt el, bredband och kabel-tv. Vi producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk och säljer energi till cirka 58 000 privat- och företagskunder i hela landet. Vi hjälper också våra kunder med energianalyser och energispartips. Koncernen har 284 medarbetare och omsätter 1,6 miljarder kronor. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, AFS 2001:1).
www.umeaenergi.se

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44

Relaterat material