Gå direkt till innehåll
 Umeå Energi prisar Årets Examensarbete 2012

Pressmeddelande -

Umeå Energi prisar Årets Examensarbete 2012

Att lyfta fram den tysta kompetensen och få ett ännu effektivare fjärrvärmesystem. Det kan bli de positiva effekterna av två examensarbeten, som nu belönas. Studenterna Rebecca Almquist och Johan Dyrlind får dela på Umeå Energis utmärkelse Årets examensarbete 2012.
– Det är roligt att få ta emot så duktiga studenter. Vi på Umeå Energi får ta del av färsk kunskap och studenterna får möjlighet till både jobb och kontakter inom näringslivet, säger Göran Ernstson, vd på Umeå Energi.

Umeå Energi tar emot ett tiotal exjobbare varje år. Bland dessa utses för fjärde året i rad Årets examensarbete, för att sporra studenterna och som tack för väl utfört arbete. I år delas priset mellan Rebecca Almquist, som läser personalvetarprogrammet vid Örebro universitet, och Johan Dyrlind som studerar på civilingenjörsprogrammet i energiteknik vid Umeå universitet.

Umeå Energi står inför stora pensionsavgångar de närmaste åren och Rebecca Almquist har utrett kompetensöverföringsbehovet. Hon har i sitt examensarbete studerat hur Umeå Energi arbetar med kompetensöverföring vid pensionsavgångar och på ett lyhört sätt lyckats lyfta fram det hon kallar den tysta kompetensen. Hon har också presenterat en modell för hur Umeå Energi på ett systematiskt sätt ska kunna ta tillvara kompetens som annars skulle gå förlorad när medarbetare går i pension.

– Modellen testas för närvarande på affärsområde Elnät och är ett uppskattat verktyg som kommer vara till stor nytta för vårt fortsatta arbete med kompetensöverföring, säger Göran Ernstson.

– Jag är jätteglad för priset och för att jag fick göra mitt exjobb på Umeå Energi. Det är en spännande bransch och Umeå Energi är sedan länge kända för att vara duktiga på personalfrågor. Det är också mycket tack vare rekommendationerna från Umeå Energi som jag fick jobb efter utbildningen, säger Rebecca Almquist.

Johan Dyrlind har tittat på en sänkning av fjärrvärmetemperaturen för ökad elverkningsgrad och har tydligt visat på de möjligheter till optimering som finns i Umeås fjärrvärmesystem.

– Genom att under delar av året justera fjärrvärmetemperaturerna i nätet så bedöms möjligheterna goda att kunna producera mer el ur främst Dåva 2. Det kan ge stora värden för både oss och kunderna, säger Göran Ernstson.

– Min tid på Umeå Energi var väldigt bra och jag blev verkligen glad då jag fick veta att jag vunnit priset, säger Johan Dyrlind.

Priset delades ut under Umeå Energis personaldag på Umeå Energicentrum fredagen den 24 maj.

– Vi vill uppmuntra unga och duktiga studenter. Som Umeåbornas eget energibolag ser vi det här som ett bra sätt att ge tillbaka till samhället, säger Göran Ernstson.

För mer information, kontakta:
Göran Ernstson, vd Umeå Energi 070-650 13 97
Sofia Alfredsson, kommunikatör Umeå Energi 070-633 22 13

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

umeaenergi.se

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44