Gå direkt till innehåll
Umeå Energi säljer vindkraftspark – vill investera i Umeåregionen

Pressmeddelande -

Umeå Energi säljer vindkraftspark – vill investera i Umeåregionen

Umeå Energi planerar att sälja sin vindkraftspark i Håcksta utanför Hudiksvall.

Istället vill energibolaget koncentrera vindkraftsatsningarna till det egna närområdet.

– Vi vill gynna vår region med arbetstillfällen, förklarar Göran Ernstson, koncernchef på Umeå Energi.

I februari 2009 togs Umeå Energis vindkraftspark i Håcksta, 15 kilometer nordost om Hudiksvall, i skarp drift. I parken finns fem snurror som producerar 25 GWh el per år, vilket motsvarar hushållsel för cirka 5 000 villor årligen.

Nu planerar Umeå Energi att sälja anläggningen i Håcksta. Anledningen är att koncernen vill utöka sina satsningar på vindkraft i det egna närområdet, och då framför allt i Umeåregionen.

– På så vis kan vi bidra till att skapa arbetstillfällen för Umeåborna. Och genom att koncentrera våra anläggningar skapar vi ett naturligt serviceområde som är enkelt att nå och sköta av våra egna vindkraftstekniker, säger Göran Ernstson.

Umeå Energi vill både äga egna vindkraftsanläggningar och hjälpa andra i byggprocessen, med administration samt service av vindkraftverk.

– Vi har en gedigen kompetens på området och är glada över att ses som en attraktiv samarbetspartner, säger Göran Ernstson.

Förutom anläggningen i Håcksta äger Umeå Energi en vindkraftspark i Hörnefors utanför Umeå, där tio vindkraftverk snurrar. Dessutom äger koncernen ett vindkraftverk på Granberget i Robertsfors samt ett i Holmsund.

– Vi har nyligen fått tillstånd från Kvarkenvinden för fyra nya vindkraftverk på Granberget, säger Göran Ernstson. Just nu för vi diskussioner med olika partners om en gemensam investering.

Umeå Energi jobbar ständigt med den offensiva satsningen att hela koncernen ska vara helt klimatneutral år 2018. I det arbetet är utbyggnaden av vindkraft en viktig del.

– Vi vill hushålla med jordens resurser och samtidigt skapa goda förutsättningar i den region vi verkar. Som Umeåbornas eget energibolag vill vi medverka till nya arbetstillfällen och goda möjligheter att välja förnybar energi, säger Göran Ernstson.

 

För mer information, kontakta:

Göran Ernstson, koncernchef Umeå Energi 070-650 13 97

Gun Blomquist Bergman, kommunikationschef Umeå Energi 070-642 46 33

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

www.umeaenergi.se

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44

Relaterat material