Gå direkt till innehåll
Umeå Energi satsar på ljusterapi tillsammans med Dragonskolan

Pressmeddelande -

Umeå Energi satsar på ljusterapi tillsammans med Dragonskolan

Nu lyser Umeå Energi upp Dragonskolan i Umeå med solenergi från i somras. Bokstavligen. Närmare 140 lysrör för ljusterapi har satts upp i flera klassrum och i skolans kafeteria.
– Enligt studier ger tio minuter per dag av ljusterapi en positiv effekt på ungdomars skolarbete. Vi hoppas att vår ljusterapi kan hjälpa vintertrötta ungdomar, säger Agneta Filén, marknadschef på Umeå Energi.

Forskning vid bland annat Uppsala universitet har visat att 20 procent av svenskarna upplever en sämre livskvalitet under vinterhalvåret – de är tröttare, mindre glada och sociala. Vintertrötthet drabbar så väl vuxna som gymnasieungdomar. Anledningen är att mörkret får vår produktion av insomningshormonet melatonin att skjuta i höjden. Vi blir trötta och tappar energi, många upplever också ett ökat sockersug.

– Hösten och vintern är lång och mörk här uppe och vi behöver alla den energi vi kan få för att prestera bra. Med ljusterapilampor får både elever och lärare ett välgörande ljus att arbeta i och vi hoppas att det gör höst- och vintermörkret enklare att hantera, säger Stellan Andersson, rektor på Dragonskolan.

– Dragonskolan med sina värdeord ”öppenhet” och ”ljus” känns för oss som helt rätt partner i det här projektet. Vi hoppas kunna inspirera fler skolor och arbetsplatser i Umeå och i övriga landet att satsa på ljusterapi för elever och medarbetare.

Även i slutet av 2012 satte Umeå Energi upp lampor för ljusterapi, då i flera av Umeås busskurer för att lysa upp vintermörkret för resenärerna. Satsningen spreds som en löpeld över jordklotet och nämndes av bland annat BBC, Pravda, Der Spiegel och Shenzhen Daily i den kinesiska tiomiljonersstaden Shēnzhèn.

– Ljusterapin är ett sätt för oss att ge tillbaka lite av solen från i somras nu när den behövs som mest. Genom att elen kommer från solceller slår vi också ett slag för solen som förnybar energikälla. Det gör vi för att vi är övertygade om att det är den enda hållbara lösningen för framtiden. Den framtid som bland annat sitter i klassrummen på Dragonskolan, säger Agneta Filén.


Foto: Andreas Nilsson. Bilden är fri för redaktionell användning.


För mer information, kontakta:

Agneta Filén, marknadschef Umeå Energi 070-299 90 89

Johanna Mattsson, pressansvarig Umeå Energi 070-633 17 07

Stina Andersson, kommunikatör Dragonskolan 070-242 64 46

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är en väl sammanhållen energi- och kommunikationskoncern med verksamhet i fyra affärsområden: Energilösningar, Elnät, El och ume.net. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för alla. Vi erbjuder 100 % förnybar el samt fjärrvärme och fjärrkyla. Vårt stadsnät ume.net är ett av västvärldens snabbaste och har gjort Umeå till en av världens mest uppkopplade städer. Vi är en ambitiös organisation med högt ställda visioner och mål. Vi omsätter 1,6 miljarder kronor, har drygt 350 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

umeaenergi.se


Dragonskolan
i Umeå är med 2 000 elever en av Sveriges största gymnasieskolor. Skolan som drivs i kommunalregi erbjuder ett brett utbud av program och inriktningar och gör stora satsningar på bland annat elitidrottsgymnasium och ett teknikcenter med verksamhetsnära teknik och miljöer.

Kontakter

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44

Relaterat innehåll