Gå direkt till innehåll
Umeå Energi skänker fjärrvärmecentraler till teknikutbildningar

Pressmeddelande -

Umeå Energi skänker fjärrvärmecentraler till teknikutbildningar

Umeå Energi skänker fjärrvärmecentraler till Dragonskolan och Movants vuxenutbildning i Umeå. Detta för att stötta tekniska utbildningar och bidra till att framtidssäkra branschen.
– Vi vill stötta de som väljer att utbilda sig inom tekniska yrken. Här finns framtidsjobben och vi hoppas att många vill jobba hos oss och andra teknikföretag framöver, säger Göran Ernstson, vd på Umeå Energi.

Sverige riskerar att stå inför ett kraftigt underskott på ingenjörer. Enligt Statistiska Centralbyrån handlar det om en brist på cirka 30 000 ingenjörsutbildade år 2030. För att motverka den utvecklingen måste intresset för tekniska program på gymnasienivå öka och många fler högskoleingenjörer utbildas.

– Som en del av vår satsning på att stötta teknikutbildningarna väljer vi nu att skänka fjärrvärmecentraler till två skolor i Umeå. Vi hoppas och tror att gåvorna är ett välkommet tillskott, säger Göran Ernstson.

– Det här är ett bra verktyg för oss. Genom att använda riktiga fjärrvärmecentraler i utbildningen får eleverna god kännedom om hur centralerna ska dimensioneras, installeras, servas och underhållas, säger Mats Spolander, rektor på VVS- och fastighetsprogrammet på Dragonskolan.

Umeå Energi arbetar aktivt för att främja teknikutbildningarna och säkra tillgången på framtida kompetens och kunskap i branschen. Företaget tar emot praktikanter och ex-jobbare varje år samt arrangerar veckan ”Energi för tjejer”, där tjejer i årskurs åtta får spendera en vecka på Umeå Energi och bland annat prova på att svetsa fiberkablar, köra grävmaskin, besöka vindkraftverk samt Dåva kraftvärmeverk. Umeå Energi sponsrar också högskoleutbildningen till elkraftsingenjör.

– Att höja ungdomars kunskapsnivå är något som gynnar både samhället och näringslivet. Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare och hoppas att många får upp ögonen för oss tack vare våra satsningar, säger Göran Ernstson.

På bilden:

Till vänster Ulf Lindqvist, Umeå Energi, till höger Gunnar Hedlund, Dragonskolan.

För mer information, kontakta:
Göran Ernstson, vd Umeå Energi 070-650 13 97
Johanna Mattsson, kommunikatör Umeå Energi 070-633 17 07
Mats Spolander, rektor på VVS- och fastighetsprogrammet på Dragonskolan 072-211 24 91


Ämnen

Regioner


Umeå Energi är en väl sammanhållen energi- och kommunikationskoncern. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för alla. Vi erbjuder 100 % förnybar el samt fjärrvärme och fjärrkyla. Vårt stadsnät UmeNet är ett av västvärldens snabbaste och har gjort Umeå till en av världens mest uppkopplade städer. Vi är en ambitiös organisation med högt ställda visioner och mål. Vi omsätter 1,6 miljarder kronor, har drygt 350 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

umeaenergi.se

Kontakter

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44