Gå direkt till innehåll
Umeå Energi ställer krav på regeringen

Pressmeddelande -

Umeå Energi ställer krav på regeringen

Umeå Energi kräver nu att regeringen avgör ett mer än fyra år gammalt ärende.

– Branschen lider av de långa handläggningstiderna, säger Göran Ernstson, vd för Umeå Energi.


Redan 2005 lämnade Umeå Energi in en koncessionsansökan om att få bygga en två mil lång kraftledning mellan Dåva och Holmsund. Detta för att öka leveranssäkerheten inom ett stort område, bland annat på Ersboda, Mariehem, Anumark, Tomtebo, Sävar och Holmsund.

Ledningen var omstridd eftersom Umeå Energi av kostnadsskäl ville bygga den med både luftledning och markkabel. Några markägare protesterade, och menade att den mer ekonomiska luftledningen skulle innebära ett förfulande ingrepp.

Energimyndigheten godkände dock Umeå Energis ansökan, men innan beslutet vann laga kraft överklagades det av markägare i oktober 2006 – alltså för snart fyra år sedan. I och med överklagandet lämnades ärendet över på regeringens bord, men Umeå Energi har fortfarande inte fått något besked.

– Vi har i flera år varit i kontakt med Näringsdepartementet, men vi får alltid svaret att det kommer att dröja minst några månader innan vi får ett beslut, berättar Göran Ernstson, vd för Umeå Energi.

För en dryg vecka sedan författade Umeå Energi en skrivelse till Näringsdepartementet, där man krävde ett möte för att påskynda beslutsprocessen.

– Och mötet blir av. Vi har redan blivit kontaktade av departementet och nu ska vi boka in en tid, säger Göran Ernstson.

Han tillägger:

– Vi vill få igång processen. Vi måste bygga ledningen för att få bättre tillgänglighet i vårt nät och ökad leveranssäkerhet. Vi vet sedan tidigare att handläggningstiderna är långa och branschen lider av dem.

Av den två mil långa ledningen vill Umeå Energi se 14,5 kilometer luftledning och 5,5 kilometer markkabel.

– Luftledning är mycket, mycket billigare – men minst lika driftsäker, säger Göran Ernstson. Ytterst är det våra kunder det handlar om. Vi vill göra det så billigt det går – men givetvis med hänsyn till omgivning och miljö.

 

För mer information, kontakta:

Göran Ernstson, vd för Umeå Energi: 070-650 13 97

Gun Blomquist Bergman, kommunikationschef Umeå Energi 070-642 46 33

 

 

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Vi är verksamma inom fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, vind och vatten. Vi erbjuder fjärrvärme och fjärrkyla för ett gott inomhusklimat, samt el, bredband och kabel-tv. Vi producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk och säljer energi till cirka 58 000 privat- och företagskunder i hela landet. Vi hjälper också våra kunder med energianalyser och energispartips. Koncernen har 280 medarbetare och omsätter 1,5 miljarder kronor. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, AFS 2001:1).

www.umeaenergi.se

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44