Gå direkt till innehåll
Umeå Energi tar bort tillsvidarepriset - nya anvisningsavtalet blir mer rättvist

Pressmeddelande -

Umeå Energi tar bort tillsvidarepriset - nya anvisningsavtalet blir mer rättvist

Som ett av de första energiföretagen i Sverige väljer Umeå Energi att ta bort tillsvidarepriset på el och samtidigt uppmana alla kunder att aktivt teckna ett elavtal.

– Vi vill ta ansvar och förbättra kundernas vardag, säger Agneta Filén, vd för Umeå Energi Elhandel.

I veckan går ett brev ut till de av Umeå Energis kunder som har tillsvidarepris på el. Kunderna uppmanas där att göra ett aktivt val.

– Tillsvidarepris är onödigt dyrt och vi förändrar det nu till ett anvisningsavtal, samtidigt som vi hoppas att kunderna vill välja det avtal som blir bäst för just dem, säger Agneta Filén.

Det nya anvisningsavtalet är den prisform man kommer att få om man inte gör ett aktivt val av elavtal eller elleverantör. Enligt Konkurrensverkets rekommendation ska denna avtalsform vara dyrare än andra, därför att man som kund ska uppmuntras att själv vara aktiv och öka konkurrensen på elmarknaden. Men det är inte bara därför priset är högre. Avtalet är också osäkert på grund av att det saknar uppsägningstid, samtidigt som det medför administrativt merarbete.

Som ett av de första energiföretagen i Sverige väljer nu Umeå Energi att förändra formerna för tillsvidarepriset. Istället för en fast elkostnad som sällan justeras, blir priset på det nya anvisningsavtalet rörligt och följer marknaden. När marknadspriserna faller följer alltså det nya avtalet med, och ger lägre priser för kunderna.

– Men anvisningsavtalet är fortfarande dyrare än de övriga elavtal vi erbjuder, så vi vill samtidigt uppmana alla som inte gjort ett aktivt val att faktiskt göra det, säger Agneta Filén.

Hon fortsätter:

– Vi är Umeåbornas eget energiföretag och vi vill ta ansvar för våra kunder. Därför väljer vi att vara bland de första i Sverige med att ändra formerna för tillsvidarepriset och att vara tydliga med att kunderna bör välja sina avtal själva.

Det nya anvisningsavtalet kommer att börja gälla från och med 1 juni 2013.


Ämnen

Taggar

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

umeaenergi.se

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44

Relaterat material