Gå direkt till innehåll
Umeå Energi tar hem vindenergin  till Umeåregionen

Pressmeddelande -

Umeå Energi tar hem vindenergin till Umeåregionen

Fem vindkraftverk i Håcksta utanför Hudiksvall säljs. Samtidigt investerar Umeå Energi på Granberget utanför Robertsfors och sätter upp ytterligare tre vindkraftverk där.
– Vi vill gynna vår region med arbetstillfällen, det är huvudskälet till den här omfördelningen av vår vindkraftssatsning säger Göran Ernstson, vd och koncernchef vid Umeå Energi.

Det står nu klart att en tung tysk aktör köper de fem verken utanför Hudiksvall, som Umeå Energi drivit sedan de byggdes 2008.

– Genom att koncentrera våra anläggningar till Umeåregionen skapar vi ett naturligt serviceområde som är enkelt att nå och sköta av våra egna vindkraftstekniker, säger Göran Ernstson och fortsätter:

– Vi har nyligen fått klart med att tre nya vindkraftverk kan byggas upp på Granberget under våren 2013. Dessa tre är modernare och effektivare än de gamla, så de nya tre kommer att producera en större mängd förnybar el än de fem som finns i Håcksta klarar, säger Göran Ernstson.

Umeå Energi vill både äga egna vindkraftsanläggningar och hjälpa andra i byggprocessen med administration samt service av vindkraftverk. Förutom anläggningen i Håcksta äger Umeå Energi en vindkraftspark i Hörnefors utanför Umeå, där elva vindkraftverk snurrar. I dag äger koncernen även ett vindkraftverk på Granberget i Robertsfors samt ett i Holmsund.

– Vi tror på vindkraften som en energikälla för framtiden, även om utbyggnadstakten för närvarande mattats av på grund av låga elpriser, säger Göran Ernstson. Umeå Energi jobbar ständigt med den offensiva satsningen att hela koncernen ska vara klimatneutral år 2018. I det arbetet är utbyggnaden av vindkraft en viktig del.

– Vi vill hushålla med jordens resurser och samtidigt skapa goda förutsättningar i den region vi verkar. Som Umeåbornas eget energibolag vill vi hela tiden jobba för en hållbar framtid och väljer exempelvis redan i dag att enbart sälja förnybar el till våra kunder, säger Göran Ernstson.


För mer information, kontakta:
Göran Ernstson, koncernchef Umeå Energi 070-650 13 97
Gun Blomquist Bergman, kommunikationschef Umeå Energi 070-642 46 33

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

umeaenergi.se

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44