Gå direkt till innehåll
Umeå Energi testar ledningsstolpar av glasfiber

Pressmeddelande -

Umeå Energi testar ledningsstolpar av glasfiber

Umeå Energi sätter upp 32 nya ledningsstolpar av glasfiber på en provsträcka mellan Hörneå och Ängersjö.

Livslängden är minst dubbelt så lång som för vanliga trästolpar och miljöpåverkan är betydligt mindre.

– Ja, vi räknar med att spara både pengar och miljö långsiktigt i projektet, säger Ann-Kristin Taflin Wretell, avdelningschef för Umeå Energi Elnät.

 

Provsträckan går mellan Hörneå och Ängersjö, en sträcka på 2,3 kilometer. Där sätts 32 nya stolpar av glasfiber upp. Glasfiberstolparna har en garanterad livslängd på 80 år, vilket kan jämföras med en vanlig trästolpes livslängd på 40 år. Dessutom kräver de betydligt mindre underhåll, färre besiktningstillfällen och har lägre miljöpåverkan.

– Med glasfiberstolparna slipper vi de rötskador som kan uppstå i trästolparna, liksom de skador som orsakas av skadedjur. Även om glasfiberstolparna är något dyrare än vanliga trästolpar tror vi att framtida underhåll och miljöpåverkan gör att projektet blir billigare i längden, berättar Ann-Kristin Taflin Wretell.

Vid återvinning kan överblivet material från en glasfiberstolpe lämnas på närmaste återvinningsanläggning, medan de gamla trästolparna kräver en mer omfattande deponi på grund av att de innehåller kreosot, ett ämne som kan påverka miljön.

För Umeå Energis elmontörer innebär de nya stolparna ingen större skillnad i arbetssätt. Allt kringmaterial till glasfiberstolparna är detsamma som till trästolparna och montörerna kommer även fortsättningsvis att kunna ta sig upp i stolparna med så kallade stolpskor.

– Vi sätter upp en provsträcka nu och ska sedan undersöka hur de nya stolparna fungerar i alla årstider. Under vårvintern 2012 utvärderar vi projektet. Blir utfallet bra får vi se hur vi går vidare, säger Ann-Kristin Taflin Wretell.

Hon tillägger:

– Arbetet med glasfiberstolparna rimmar väl med Umeå Energis ambition att hushålla med jordens resurser och målsättningen att hela koncernen ska vara helt klimatneutral år 2018.

 

För mer information, kontakta:

Ann-Kristin Taflin Wretell, avdelningschef för Umeå Energi Elnät 070-661 81 89

Gun Blomquist Bergman, kommunikationschef Umeå Energi 070-642 46 33

 

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,6 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

www.umeaenergi.se

 

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44

Relaterat material