Gå direkt till innehåll
På plats tillsammans i Umeå: Adis Cengic, project director clean energy på Mana, med Jan Ridfeldt, vd på Umeå Energi, samt Fredrik Lundberg, vd och koncernchef på Umeå kommunföretag.
På plats tillsammans i Umeå: Adis Cengic, project director clean energy på Mana, med Jan Ridfeldt, vd på Umeå Energi, samt Fredrik Lundberg, vd och koncernchef på Umeå kommunföretag.

Pressmeddelande -

Umeå Energi utforskar industriell symbios och framtidens energilösningar med norska Mana

Umeå Energi och Umeå kommunföretag har skrivit under en avsiktsförklaring med det norska företaget Mana. Tillsammans ska bolagen utforska framtida samarbetsmöjligheter.
Det vi har för ögonen är minskad klimatbelastning genom ett övergripande återvinningsflöde av material och energi, förklarar Jan Ridfeldt, vd på Umeå Energi.

Mana ägs av NG Group, som i sin tur ägs av det svenska fondbolaget Summa Equity, och har sin bas i Oslo. Bolaget arbetar för att påskynda övergången till en koldioxidfri och cirkulär ekonomi genom att omvandla avfall till nya produkter och rena energibärare. Summa Equity investerar i lösningar på globala utmaningar och har cirka 5 miljarder euro i förvaltat kapital.

Avfall som en värdeskapande resurs

Partnerskapet mellan Mana, Umeå Energi och Umeå kommunföretag markerar ytterligare ett steg mot att utveckla framtidens energilösningar och gröna industri i Umeå, bland annat genom potentialen i att nyttja avfall som en värdeskapande resurs. Det kan till exempel handla om nya återvunna produkter, förbättrade förutsättningar att producera värme och el och om att producera hållbart flygbränsle.

Det linjerar med Umeå kommuns mål om att nå klimatneutralitet år 2040.

– Redan nu kan vi se att vi med Mana har stor potential att hitta lösningar för att ersätta fossila bränslen, utveckla en restenergibaserad fjärrvärmeaffär och skapa cirkulära materialströmmar. Det här partnerskapet ger oss spännande framtidsutsikter, förklarar Jan Ridfeldt.

Inleds med en konceptfas

Avsiktsförklaringen inleds med en konceptfas där bolagen arbetar fram vilka delar av avfalls- och energisystemen, och i vilken takt, som samarbetet kan utvecklas. Umeå Eco Industrial Park, området på Dåva norr om Umeå, får en central betydelse.

– Umeå Eco Industrial Park kommer i framtiden att utgöra den industriella ryggraden i Umeå och vi ser fram emot att tillsammans med Umeå Energi och partners bidra till att fortsätta utveckla de industriella symbioslösningarna där, säger Jon Bergan, vd på Mana.

Från Umeå kommuns sida välkomnas samarbetet.

– Det ryms stora möjligheter i den här avsiktsförklaringen. Samarbetspartners av Manas dignitet och Manas kompetens är avgörande för att vi ska kunna nå våra ambitiösa mål, där klimatneutralitet och att skapa arbetstillfällen är centrala delar, säger Hans Lindberg, kommunalråd (s), Umeå kommun.

Jan Ridfeldt håller med.

– Det här är en möjlighet att gå längst fram inom ett område som är viktigt, inte bara för oss här och nu, utan även nationellt och internationellt för en lång tid framöver, säger han.

För mer information, kontakta:

Jan Ridfeldt, vd Umeå Energi
jan.ridfeldt@umeaenergi.se
+46 76 133 03 05

Jon Bergan, vd Mana
jon@managroup.no
+47 48 075 269

Adis Cengic, Project Director, Clean Energy, Mana
adis.cengic@ngn.no
+ 47 90 735 353

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är ett energibolag och en samhällsaktör som i nära samarbete med omvärlden utvecklar och levererar hållbara energi- och kommunikationslösningar. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för regionen. Vi omsätter cirka 1,4 miljarder kronor, har drygt 400 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

Kontakter

Olov Hjärtström Baudin

Olov Hjärtström Baudin

Presskontakt Presskontakt Media, PR och Public Affairs 076-353 54 40 Umeå Energis webbplats