Gå direkt till innehåll
Umeå Energi visar kunglig medalj med dramatisk historia

Pressmeddelande -

Umeå Energi visar kunglig medalj med dramatisk historia

På Umeå Energicentrum finns nu en kunglig silvermedalj från 1870. Medaljen berättar en dramatisk historia om ett hjältedåd och en tragedi.

– Jag hoppas den kan ge en inblick i hur det var att leva på den tiden, säger Per-Erik Bernhardsson, sektionschef på Ao Elnät på Umeå Energi, som har donerat medaljen.

Medaljen fanns i en ”låda med skrot” som Per-Erik Bernhardssons mamma Ingrid Persson ropade in på en auktion i Granö på 1950-talet. En kväll när hon såg på tv efterlystes plötsligt medaljen av en hembygdsforskare och då rullades också historien bakom den upp.

– Jag brukade leka med medaljen när jag var liten, utan att ha en aning om historien bakom den, säger Per-Erik Bernhardsson.

Medaljen tilldelades Daniel Ström, flottarbas på Baggböle sågverk, efter att han räddat en man från att drunkna i Norrforsen. Tre män omkom vid olyckstillfället. Daniel Ström fick medaljen av kung Carl XV för ”uppvisat prov på rådighet och självuppoffring”.

Den kungliga silvermedaljen av 8:e storleken ligger nu i en monter i Cementboden på Umeå Energicentrum där Umeå Energi har en bildutställning. I anslutning till montern finns hela historien om olyckan och Daniel Ströms hjältemod.

– Jag tycker att medaljen passar bra där, eftersom händelsen ägde rum i närheten, säger Per-Erik Bernhardsson. Förhoppningsvis kan den ge en förståelse för hur det var i området på 1870-talet när det inte fanns några broar och älven var oreglerad.

Umeå Energicentrum har öppet 10-17 under sommarens alla dagar.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är en väl sammanhållen energi- och kommunikationskoncern med verksamhet i fyra affärsområden: Energilösningar, Elnät, El och ume.net. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för alla. Vi erbjuder 100 % förnybar el samt fjärrvärme och fjärrkyla. Vårt stadsnät ume.net är ett av västvärldens snabbaste och har gjort Umeå till en av världens mest uppkopplade städer. Vi är en ambitiös organisation med högt ställda visioner och mål. Vi omsätter 1,6 miljarder kronor, har drygt 350 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

umeaenergi.se

Kontakter

Olov Hjärtström Baudin

Olov Hjärtström Baudin

Presskontakt Presskontakt Media, PR och Public Affairs 076-353 54 40 Umeå Energis webbplats

Relaterat innehåll