Gå direkt till innehåll
Den 16 juni öppnar Umeå Energicentrum i Klabböle, ett av sommar-Umeås populäraste besöksmål.
Den 16 juni öppnar Umeå Energicentrum i Klabböle, ett av sommar-Umeås populäraste besöksmål.

Pressmeddelande -

Umeå Energicentrum öppnar för sommaren

Den 16 juni öppnar Umeå Energicentrum i Klabböle, ett av sommar-Umeås populäraste besöksmål. Nytt för i år är historiska ljudberättelser som ger en inblick i hur det var för familjerna som levde och arbetade vid kraftverket i slutet av 1800-talet, en 435 meter lång utställning om barnkonventionen som fjärdeklassare i Umeå skapat och nya elbilar på den populära elbilsbanan. Som vanligt blir det också utegympa och yoga med Iksu och besök av Biblioteksbussen.

Natursköna Umeå Energicentrum brukar locka runt 25 000 besökare varje sommar. Den här sommaren blir lite annorlunda på grund av pandemin. Större delen av verksamheten flyttas utomhus och det traditionella midsommarfirandet och Kraftskivan kan inte genomföras.

– Det känns kul att kunna erbjuda en vacker plats för alla med aktiviteter som uppmuntrar till energi och rörelseglädje, säger Katarina Lindgren Weibring, marknadsförare och verksamhetsansvarig för Energicentrum på Umeå Energi.

- Vi följer självklart Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minimera smittriskerna, fortsätter hon.

Umeå Energi brukar alltid presentera några nyheter inför varje sommar i Klabböle och 2021 är inget undantag. I år har området förädlats med ljudberättelser av författarna Anki Berg och Ulla Nordlinder. Berättelserna är skrivna utifrån den autentiska familjen Åström som bodde på området vid kraftverkets start 1899 och ger en inblick i hur det var att leva i Umeå vid den tiden. För att kunna lyssna krävs rörelseenergi och den skapar åhörarna genom att veva på ljudsnurror.

Nytt för i år är också en 435 meter lång utställning med collage, poesi, teckningar och foton, som fjärdeklassare i Umeå gjorts tillsammans med Kulturverkets konstnärer. Utställningen väcker tankar om barns rättigheter. Elbilsbanan som var en nyhet förra sommaren och blev oerhört populär bland mindre barn finns på plats även i år – nu med nya bilar.

För de som vill motionera kör Iksu utomhusträning, gympa och yogapass varje tisdag klockan 12 mellan vecka 24 och 33. Biblioteksbussen kommer på besök tre gånger: 5 juli, 9 juli och 29 juli.

Umeå Energicentrum har öppet varje dag mellan 10 och 17, från den 16 juni till den 23 augusti, förutom midsommarhelgen då det är stängt. Umeå Energis webb uppdateras löpande med information.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är ett energibolag och en samhällsaktör som i nära samarbete med omvärlden utvecklar och levererar hållbara energi- och kommunikationslösningar. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för regionen. Vi omsätter ca 1,4 miljarder kronor, har drygt 400 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

Kontakter

Olov Hjärtström Baudin

Olov Hjärtström Baudin

Presskontakt Presskontakt Media, PR och Public Affairs 076-353 54 40 Umeå Energis webbplats

Relaterat innehåll