Gå direkt till innehåll
Foto: Peter Timsäter
Foto: Peter Timsäter

Pressmeddelande -

Umeå Energicentrum öppnar för sommaren

Torsdag 16 juni öppnar Umeå Energicentrum för säsongen. Varje sommar besöker cirka 30 000 Umeåbor och besökare den historiska platsen. Nytt för i år är två utställningar med tydligt fokus på hållbarhet. Dessutom blir det traditionsenligt midsommarfirande, guidade turer, utegympa och besök av bokbussen.

-Det känns fantastiskt att få bjuda in till vår vackra historiska plats efter pandemin. Äntligen får vi fira midsommar tillsammans. Vi ser fram emot att klä stången, sjunga och dansa tillsammans, säger Katarina Lindgren Weibring, marknadsförare, Umeå Energi.

Årets nyheter ska tillgängliggöra hållbarhetsfrågor
I år kompletteras området med två nya utställningar som tar avstamp i de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Inomhus finns den interaktiva gameshowen Dear Planet där besökarna samlar poäng i frågor kring miljö, klimat och hållbar utveckling. Utomhus tar berättelsen Uppdrag Jorden oss via sagornas värld genom stora, världsliga frågor med moraliska dilemman. Vi får följa olika varelser som lever på vår planet och ta ställning till olika problem som de ställs inför. Båda utställningarna är producerade av Fredens Hus som stöds av Svenska Postkodstiftelsen.

Nytt för i år är också ett konstverk av sten som ska väcka tankar om barns rättigheter i samhället. 300 mellanstadieelever i Umeå har tillsammans med Kulturverket skapat utställningen som inspirerats av installationskonsten land art, jordkonst.

Uppskattade inslag återkommer
Elbilsbanan, fåren, kaféet och lekparken finns på plats även denna sommarsäsong. IKSU kör kostnadsfri utomhusträning varje tisdag klockan 12:00 och Bokbussen besöker området tre gånger under juli månad. Precis som tidigare år dyker några av regionens föreningar upp på Umeå Energicentrum för att bjuda på olika aktiviteter. I år blir det också loppis vid två tillfällen: 18 juni och 20 augusti.

Sommarens största event blir på midsommarafton 24 juni, som efter pandemin kan firas traditionellt med lek, sång och dans. Midsommarfirandet har historiskt lockat flera tusen besökare.

Ta del av tidsresa i historisk miljö
Varje heltimme alla dagar mellan klockan 12:00 och 16:00 arrangeras guidade turer i Kraftverksmuséet. Dessutom finns en särskild barnguidning klockan 13:30. För den som vill ta del av historien på egen hand finns ljudberättelser som ger inblick i hur det var att leva i Umeå på slutet av 1800-talet.

-Vi vill föra arvet vidare, och inspirera kring teknik och energi. Du får verkligen en historisk känsla när du kommer in i muséet, säger Katarina Lindgren Weibring.

Umeå Energicentrum är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen, öppet alla dagar klockan 10:00 till 17:00, från 16 juni till 20 augusti. Läs mer om Umeå Energicentrum och sommarens program på https://umeaenergi.se/energicentrum

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är ett energibolag och en samhällsaktör som i nära samarbete med omvärlden utvecklar och levererar hållbara energi- och kommunikationslösningar. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för regionen. Vi omsätter ca 1,4 miljarder kronor, har drygt 400 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

Kontakter

Olov Hjärtström Baudin

Olov Hjärtström Baudin

Presskontakt Presskontakt Media, PR och Public Affairs 076-353 54 40 Umeå Energis webbplats