Gå direkt till innehåll
Umeå Energis kraftledning säkrar elförsörjningen i Umeå

Pressmeddelande -

Umeå Energis kraftledning säkrar elförsörjningen i Umeå

Umeå Energis nya 130-kilovoltledning mellan Dåva och Holmsund tryggar elförsörjningen i Umeå.
Arbetet med ledningen är i full gång och beräknas vara färdigt i mitten av maj nästa år.

– Vi har ett av Sveriges bästa elnät och investerar stort för att bibehålla vår höga leveranssäkerhet. I Umeåregionen är det väldigt sällan man behöver leta fram ficklampan på grund av strömavbrott, säger Jan Eriksson, tf affärsområdeschef Umeå Energi Elnät.


Umeå Energi har planerat för den runt två mil långa ledningen mellan Dåva och Holmsund i många år. Våren 2011 kom äntligen klartecken från regeringen och i höstas började ledningen byggas. Ledningen kommer att bestå av både luftledning (14,5 kilometer) och nedgrävd kabel (5,5 kilometer).

Under hösten har en 38 meter bred skogsgata avverkats för att inga träd ska kunna falla på ledningen och orsaka elavbrott. Nu har luftledningen börjat byggas och kabelförläggningen är i stort sett klar.

– Vi håller tidsplanen vilket är viktigt ur kostnadssynpunkt, men även för dem som berörs av bygget, säger Jan Eriksson.

För att ytterligare öka kompetensen inom Umeå Energi Elnät har sex distributionselektriker vidareutbildats, både för den aktuella byggnationen och för framtida underhåll av Dåva-Holmsundledningen och andra 130-kilovoltsledningar.

– Vi har planerat för det här i många år och är glada över att snart kunna gå i mål. Vi har duktiga medarbetare som gör en otrolig insats och vi har många Umeåbor att tacka för ett gott samarbete, säger Jan Eriksson.

För mer information, kontakta:

Jan Eriksson, tf affärsområdeschef Umeå Energi Elnät 070-695 02 21
Gun Blomquist Bergman, kommunikationschef Umeå Energi 070-642 46 33

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

umeaenergi.se

Presskontakt

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44