Gå direkt till innehåll
Umeå Energis vindkraftstekniker sprider kompetens i Umeåregionen

Pressmeddelande -

Umeå Energis vindkraftstekniker sprider kompetens i Umeåregionen

Umeå Energi vill utveckla vindkraften i Umeåregionen. Till sin hjälp har man två egna vindkraftstekniker, som bidrar med kompetens till både privatpersoner och företag.

– Vi servar våra egna snurror och andras. Dessutom hjälper vi aktörer som vill bygga vindkraft med både underhåll och administration. Vi hoppas kunna bidra till en mer förnybar energiproduktion, säger Lars C Johansson på affärsområde Sol, Vind & Vatten.

Umeå Energis egna vindkraftstekniker Daniel Eliasson och Anders S Persson är stationerade i Holmsund. Deras arbetsuppgifter är bland annat att övervaka och serva Umeå Energis egna vindkraftverk och 13 snurror som tillhör Bostaden, Kvarkenvinden och HSB.

Målsättningen är att underlätta etableringen av fler vindkraftverk i regionen, vare sig de byggs av Umeå Energi eller av andra aktörer.

– Vi strävar efter en hållbar framtid för vår region. Då vill vi göra det så lätt som möjligt att satsa på vindkraft, som är en helt ren energikälla, säger Lars C Johansson, operativ chef på affärsområde Sol, Vind & Vatten.

Vindkraftteknikerna är utbildade på både Enercons och Vestas vindkraftverk, vilket gör deras kompetens åtråvärd. Deras arbete lockar också en mängd praktikanter från utbildningar till vindkraftstekniker. Till Umeå Energi kommer ungefär fem vindkraftstudenter varje år.

– Det är viktigt att hjälpa unga, duktiga studenter med praktik. Hos våra vindkraftstekniker får de se hur arbetet går till. Men de får inte vara höjdrädda, säger Lars C Johansson och skrattar.

Umeå Energi äger tolv vindsnurror: en i Holmsund, fem stycken i Håcksta utanför Hudiksvall, fem stycken i Hörnefors samt ett vindkraftverk på Granberget i Robertsfors. Umeå Energi förbereder just nu för etapp två i Robertsfors, där det sannolikt kommer att byggas tre vindkraftverk. Där hoppas koncernen att kunderna vill vara med och äga stora delar av snurrorna. Alla befintliga företagskunder kommer att kontaktas i frågan.

Under årets första månader har det blåst bra i vindkraftsparkerna och elproduktionen har mellan januari och mars överstigit budget med 12 procent.

Följ med våra vindkraftstekniker:

Umeå Energis vindkraftstekniker arbetar både högt och lågt – och de kan garantera att det är en hisnande utsikt från toppen av ett vindkraftsverk, cirka hundra meter upp i luften. Vi bjuder in media att följa med våra vindkraftstekniker under en arbetsdag. Ta chansen att få härliga bilder!

Om du vill följa med, kontakta Lars C Johansson.

För mer information, kontakta:

Lars C Johansson, operativ chef på affärsområde Sol, Vind & Vatten UmeNet Umeå Energi 070-517 39 61

Gun Blomquist Bergman, kommunikationschef Umeå Energi 070-642 46 33

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt 090-16 00 20