Gå direkt till innehåll
Umeå har snabbast bredband i Europa

Pressmeddelande -

Umeå har snabbast bredband i Europa

Umeå behåller sin position som Europas snabbaste stad vad gäller bredband och bredbandspenetration. Detta enligt en ny rapport från Akamai Technologies, världsledare inom optimering av molntjänster.
– Det är ett kvitto på att vårt målmedvetna kvalitetsarbete ger resultat, säger Mats Berggren, vd för Umeås öppna stadsnät UmeNet.

Det är i Akamais dagsfärska rapport (20/10 2010) ”Tillstånd för internet”, som summerar det andra kvartalet 2010, som det framgår att Umeå placerar sig på förstaplats i Europa. Detta trots att övriga Sverige tappar fart i förhållande till övriga Europa vad gäller snabbhet och penetration.

– Det är ett Europaguld som alla Umeåbor kan känna stolthet över. Det här placerar oss på världskartan och bidrar till bilden av Umeå som en framåtblickande och pigg motor för forskning och teknikutveckling, säger Mats Berggren.

Akamai har undersökt uppmätta medelanslutningshastigheter i städer runt om i hela världen. Asien fortsätter att dominera listan och det är staden Masan i Sydkorea som ligger i världstopp, med en medelanslutningshastighet på över 20 Mbps. Umeå intar plats 20 i världen, med en medelanslutningshastighet på 10,8 Mbps.

Topplaceringen kan tillskrivas UmeNets tidiga satsning på att bygga ut fiber till enskilda fastigheter samt företagets ambition att hela tiden ligga i framkant då det gäller teknik och infrastruktur för IT.

– Stan har en ung befolkning och den så kallade IT-mognaden är stor, vilket gör att invånarna gärna använder de tjänster som tekniken medger, förklarar Mats Berggren.

Umeå Energis dotterbolag UmeNet har lagt ned över 1 250 kilometer optofiberkabel och över 67 700 kilometer fiber i Umeå. Omkring 95 procent av invånarna i Umeå kommun har tillgång till bredband via fiber från UmeNet.

Hela rapporten: www.akamai.com/stateoftheinternet

För mer information, kontakta:

Mats Berggren, vd UmeNet, Umeå Energi, 070-518 71 28

Susan Rose, presskontakt Akamai Sverige, 0735-81 35 40

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Vi är verksamma inom fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Vi erbjuder fjärrvärme och fjärrkyla för ett gott inomhusklimat, samt el, bredband och kabel-tv. Vi producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk och säljer energi till cirka 58 000 privat- och företagskunder i hela landet. Vi hjälper också våra kunder med energianalyser och energispartips. Koncernen har 300 medarbetare och omsätter 1,6 miljarder kronor. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

www.umeaenergi.se

Kontakter

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44