Gå direkt till innehåll
UmeNets bredband höjer kvaliteten på sändningarna från Umeå2014

Pressmeddelande -

UmeNets bredband höjer kvaliteten på sändningarna från Umeå2014

Tack vare UmeNets snabba fiber kan invigningen av kulturhuvudstadsåret tv-sändas med högsta kvalitet.
– Det är väldigt roligt att kunna hjälpa till. Att transportera ljud och bild via våra fiberkablar ger näst intill obegränsad bandbredd, säger Mats Berggren, vd på Umeå Energis dotterbolag UmeNet.

Umeå kokar just nu av förväntan och förberedelse. Med start i dag, fredag den 31 januari, invigs kulturhuvudstadsåret och närmare 50 000 personer beräknas ansluta. Och många kommer att finnas med via tv och webb-tv. För att möjliggöra och underlätta tv-sändningarna från invigningen har UmeNet bidragit med fiberkablar och annan nödvändig utrustning.

– När SM-veckan hölls i Umeå var vi på UmeNet den självklara leverantören av fiberinfrastruktur till Sveriges Television. Och resultatet blev verkligen lyckat, säger Mats Berggren.

I större tv-produktioner transporteras numera ljud och bild i fiberkabel från kamerorna till en produktionsbuss. Och då fiberkabel används kan flera kameror placeras ut på ett stort geografiskt område utan att man tummar på bild- eller ljudkvaliteten.

– Kamerorna skickar information via fiber till produktionsbussen och där finns kapacitet för att producera flera sändningar parallellt, säger Mats Berggren.

Men det är inte bara fibern som måste vara rejäl när man ska klara sändningar utomhus, särskilt nu under vinterförhållanden med snö, is, vind och kyla.

– Den kabeltyp som anslöts under SM-veckan från UmeNets skåp till kamerorna var avsedd för militärt bruk. Enligt SVT:s tekniker skulle den tåla att bogsera en bandvagn, säger Mats Berggren och skrattar.

UmeNet ger Umeåborna ett av västvärldens snabbaste bredband och det är bara ett fåtal asiatiska storstäder som är snabbare. UmeNet har också prisats som Årets Stadsnät och Årets Operatör.

– Som Umeåbornas eget energibolag är vi stolta och glada över att kunna assistera vid stora händelser i Umeå. Invigningen av kulturhuvudstadsåret är ett fantastiskt event och det är häftigt att få vara med och bidra till en lyckad fest i stan, säger Mats Berggren.

För mer information, kontakta:

Mats Berggren, vd Umeå Energi UmeNet 070-518 71 28
Johanna Mattsson, kommunikatör Umeå Energi 070-633 17 07 


Ämnen

Regioner


Umeå Energi är Umeåbornas eget energibolag. Vi vill skapa en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för alla. All el vi säljer är 100 procent förnybar och vi erbjuder bekväm och klimatvänlig fjärrvärme och fjärrkyla. Tack vare vårt bredbandsnät UmeNet har Umeå ett av västvärldens snabbaste bredband och är en av världens mest uppkopplade städer. Vi är 340 medarbetare, har 58 000 privat- och företagskunder och omsätter 1,6 miljarder kronor. Vår verksamhet är miljö- och arbetsmiljöcertifierad.

umeaenergi.se

Kontakter

Helena Ahlgren

Helena Ahlgren

Presskontakt Pressansvarig, Kommunikationsstrateg 073-072 10 44