Gå direkt till innehåll
Vindkraftverk med smart teknik byggs på Granberget

Pressmeddelande -

Vindkraftverk med smart teknik byggs på Granberget

Nu bygger Umeå Energi tre stora nya vindkraftverk på Granberget i Robertsfors. Snurrorna har en effekt på 3,2 megawatt vardera och kan årligen försörja drygt 6 000 villor med el.
– Det här är framtidens vindkraftverk – trygga, stabila och storproducenter av förnybar el, säger Lars C Johansson, operativ chef för Umeå Energis affärsområde Sol, Vind & Vatten.

De tre nya vindkraftverken på Granberget levereras av den globala tillverkaren Repower Systems. De har en effekt på 3,2 MW, en navhöjd på 93 meter och en rotordiameter på 114 meter. Dessutom är snurrorna anpassade efter vårt kalla klimat och har ett automatiskt system för att rensa vingarna från is.

– Vinterklimatet kan ställa till problem, men vi har hittat vindsnurror som klarar förutsättningarna här. Det är faktiskt så att vindkraften producerar som allra bäst under årets sex kallaste månader, säger Lars C Johansson.

Att vindkraften genererar ungefär 70 procent av all el på vintern beror framför allt på att det blåser mer de kalla månaderna, men också på att luftens densitet är högre när det är kallt, vilket innebär att man får ut mer energi ur samma mängd luft.

– Vi vill vara med och utveckla vindkraften i regionen. Både genom att äga verk själva och genom att hjälpa andra i byggprocessen med administration samt service av vindkraftverk, säger Lars C Johansson.

I dag äger Umeå Energi en vindkraftspark i Hörnefors utanför Umeå, där fem vindkraftverk snurrar, ett vindkraftverk i Holmsund och en snurra i Robertsfors. Under vårvintern sålde koncernen sin vindkraftspark i Håcksta utanför Hudiksvall, för att gynna både arbetstillfällen och förnybar elproduktion i Umeåregionen.

Arbetet påbörjas redan nu och vindkraftverken beräknas resas i november.

För mer information, kontakta:

Lars C Johansson, operativ chef AO Sol, Vind & Vatten Umeå Energi 070-517 39 61
Sofia Alfredsson, kommunikatör Umeå Energi 070-633 22 13

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett modernt energi- och kommunikationsföretag som på ett personligt och omtänksamt sätt vill möta kundens behov av säkra och klimatanpassade produkter och tjänster. Våra cirka 58 000 kunder finns över hela landet. Umeå Energi erbjuder prisvärd, el, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband och kabel-tv. Vi har ett av Europas snabbaste bredbandsnät och producerar el med vindkraft och i två kraftvärmeverk. Umeå Energi har 300 medarbetare och omsätter 1,8 miljarder kronor. Verksamheten finns i fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten. Umeå Energi är både miljö- och arbetsmiljöcertifierat (ISO 14001, OHSAS 18001).

umeaenergi.se

Kontakter

Olov Hjärtström Baudin

Olov Hjärtström Baudin

Presskontakt Presskontakt Media, PR och Public Affairs 076-353 54 40 Umeå Energis webbplats