Gå direkt till innehåll
Ulf Kullh har arbetat på Umeå Energi sedan 1986 och har både varit med om, och lett, flera banbrytande satsningar de senaste decennierna. Nu blickar han framåt mot ytterligare framsteg.
Ulf Kullh har arbetat på Umeå Energi sedan 1986 och har både varit med om, och lett, flera banbrytande satsningar de senaste decennierna. Nu blickar han framåt mot ytterligare framsteg.

Pressmeddelande -

Umeå Energi testar nytt digitalt verktyg för att mäta plastmängd i avfall

Umeå Energi strävar efter att minska sina koldioxidutsläpp, på sikt bland annat genom att automatiskt sortera ut och återvinna plast från avfall. Därför är Umeå nu är en av tre städer i Sverige där det digitala mätverktyget FossilEye testas.
Vi hoppas att detta ska bli praxis vid anläggningar för energiutvinning ur avfall, säger Ulf Kullh, affärsutvecklare på Umeå Energi.

FossilEye skannar, mäter och analyserar plast i avfall, som utgör merparten av avfallets fossila innehåll. Från och med nu testas verktyget skarpt på Dåva i Umeå, via en mobil prototypanläggning. Med verktyget blir det möjligt att spåra källan och ta reda på vilka avfallskunder som är duktiga på att sortera ut plasten – och inte.

– Vi vill att avfallskunden ska betala för de utsläpp som deras plastavfall orsakar, i stället för fjärrvärmekunden. Det ska löna sig att sortera bättre och redan från början lämna plasten där den ska vara, nämligen i materialåtervinningen. Vi som jobbar i energibranschen måste göra vårt, och förpackningsindustrin göra sitt, för att underlätta sorteringen och ta fram produkter som är enkla att återvinna, säger Ulf Kullh.

Umeå Energi vill inte elda plast

Den som lämnar plast i sitt avfall står enligt dagens regelverk inte som ansvarig för koldioxidutsläppen som plasten orsakar. Det är i stället kraftvärmeverken, via EU:s utsläppshandelssystem, och fjärrvärmekunderna, via fjärrvärmens klimatpåverkan i exempelvis olika miljöbokslut, som i slutändan får bära skulden för de fossila utsläppen.

– I grunden handlar det om att vi inte vill elda plast. Nu har vi en digital automatiserad metod för att spåra plastavfallet till källan, det vill säga till de bolag som lämnar plastavfall till förbränning. Vi hoppas att det ska leda till ett mer rättvist system, förklarar Ulf Kullh.

Avfallet skannas och analyseras

Stickprover från blandat industriavfall körs in i anläggningen och sprids ut på ett två meter brett band. Därefter skannar FossilEye avfallet och avgör vad som är plast och vilken typ av plast det rör sig om. Maskinen klarar 10 kubikmeter avfall i varje skanning.

– Vår förhoppning är att utfallet av testerna blir positivt, att verktyget utvecklas ytterligare och att vi på sikt kan införliva detta i vår anläggning på Dåva. Det här är ett högteknologiskt mätverktyg som passar väl in i våra tankar om framtidens energianläggning, konstaterar Ulf Kullh.

Systemet har utvecklats av RoboWaste i Jönköping på beställning av Umeå Energi, Tekniska verken i Linköping och Vattenfall Värme.

Välkommen att besöka oss och titta närmare på mätverktyget!

Boka tid med Ulf Kullh så visar han er FossilEye på plats:
Ulf Kullh, Affärsutvecklare, Umeå Energi
Tel: 090-16 01 28
ulf.kullh@umeaenergi.se

Ämnen

Regioner


Umeå Energi är ett energibolag och en samhällsaktör som i nära samarbete med omvärlden utvecklar och levererar hållbara energi- och kommunikationslösningar. Vår vision är en enklare vardag för våra kunder och en hållbar framtid för regionen. Vi omsätter cirka 1,4 miljarder kronor, har drygt 400 medarbetare och är både miljö- och arbetsmiljöcertifierade.

Kontakter

Olov Hjärtström Baudin

Olov Hjärtström Baudin

Presskontakt Presskontakt Media, PR och Public Affairs 076-353 54 40 Umeå Energis webbplats

Relaterat innehåll

Här, i nära anslutning till Umeå Energis kraftvärmeverk, planeras den nya sorteringsanläggningen (i blått) för restprodukter att byggas. Om allt går enligt plan står den färdig i slutet av 2027.

Umeå Energi får mångmiljonstöd för sorteringsanläggning

Umeå Energi får drygt 162 miljoner kronor i stöd från EU och Naturvårdsverket genom Klimatklivet. Tack vare bidraget kan därmed planerna på en fullskalig sorteringsanläggning på Umeå Eco Industrial Park förverkligas.